Rega onthult nieuwe MK3 phono voorversterkers

0
1275

Het gerenommeerde Britse merk Rega heeft afgelopen week zijn nieuwe lijn voorversterkers onthuld: de MK3 Fono MC & Fono MM. Beide voorversterkers treden in de voetsporen van hun voorlopers uit de succesvolle Rega MK2 serie. Deze werden tussen 2014 en 2016 door What Hi-Fi? verkozen tot beste voorversterkers in hun prijsklasse.

RIAA / Phono
Beide MK3 producten zijn bedoeld voor platenspelers die niet beschikken over een ingebouwde voorversterker.
Het muzieksignaal dat uit een element komt is vaak te zwak, waardoor het versterkt en equalized moet worden door een RIAA / phono voorversterker, alvorens het signaal naar de versterker wordt uitgezonden. Liefhebbers van vinyl kunnen dus eigenlijk niet zonder RIAA, omdat er anders geen mooie reproductie van geluid is. Rega heeft hier met de MK3 serie een prima oplossing in huis. Maar welke verbeteringen zijn er toegepast ten opzichte van de MK2 lijn en waarin schuilt precies de kracht en kwaliteit?

De RIAA equalization is in tweeën gesplitst om interacties tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn capacitors van polyester en polypropyleen toegepast in de circuits. De Rega Fono MM is alleen te gebruiken met de Rega PS1 power supply, die beschikt over 24V AC met een maximum van 80mA. Verder heeft de Rega Fono MM een compleet nieuw ontworpen behuizing die aansluit bij het uiterlijk van de Fono MC en audio producten uit de nieuwste lijn van Rega.

Rega Fono MC
De andere voorversterker uit de MK3-serie is de Rega Fono MC met Moving Coil. De phono voorversterker is dusdanig ontworpen om maximale potentie uit elke MC cartridge te halen. Het ontwerp is van zeer hoge kwaliteit, beschikt over nagenoeg dezelfde specificaties als de Fono MM en sluit perfect aan op de nieuwste elementen uit de Rega-lijn. Een groot voordeel is dat de Fono MC volledig verstelbaar is dankzij de aanwezigheid van dipswitches aan de achterzijde. Met twee verschillende gain settings is de Fono MC compatibel met nagenoeg alle lage output MC cartridges.

Net als de Fono MM is ook de Fono MC ontworpen om effectief en eenvoudig muziek te reproduceren. De phono voorversterker maakt gebruik van het LSK389 FET lineair systeem om optimale kwaliteit van lage geluiden te reproduceren, die essentieel zijn voor de totale weergave van muziek. Dankzij de hoge input impedantie van het FET systeem wordt er vrijwel geen invloed uitgeoefend op de cartridge. Ook in de Fono MC zijn polypropyleen capacitors toegepast in het circuit en transmissie.

Rega MK2 versus MK3
De nieuwe MK3-serie van Rega kent een esthetisch ontwerp met veel elektrische mogelijkheden. De behuizing van de Fono MC is hetzelfde als die van de Fono MM en Rega TTPSU. Ook het circuit is ontworpen op basis van het design van de Aria Phono versterker, waarmee Rega een uniform en herkenbaar uiterlijk voor de gehele lijn weet te creëren. Rega innoveert alleen daar waar verbeteringen nodig zijn, maar heeft ook genoeg houvast aan de succesformule van de verbluffende MK2-serie. Een groot verschil ten opzichte van de MK2 serie is toch wel de komst van de MC variant, die voorheen nog ontbrak. Daarnaast biedt de MK3-serie een zeer gedetailleerde geluidsweergave, waardoor de muziek nog veel levendiger klinkt.

De MK3 Fono MM en Fono MC bewijzen samen een zeer waardige opvolger te zijn van de succesvolle Rega MK2-serie. Beide RIAA / phono voorversterkers zijn begin juni beschikbaar. U kunt de Rega Fono MM hier en Rega Fono MC hier als pre-order bestellen.