tidal muziek streaming dienst
De Noorse krant Dagens Næringsliv meldt dat de in 2014 opgerichte streamingdienst TIDAL in een lastige financiële situatie terecht gekomen is. Zo stokt het aantal nieuwe  abonnees en er is zelfs sprake van een flinke daling in actieve gebruikers. Dit resulteert in forse verliezen voor de muziekdienst van rapper Jay-Z, die het bedrijf in 2015 overnam voor ongeveer 56 miljoen dollar. Daarnaast heeft het Amerikaanse mobiele platform Sprint in 2017 een aandeel van 33% bedongen. Ondanks de door Sprint gefinanceerde injectie van 200 miljoen, gaan de geruchten rond dat TIDAL slechts 6 tot 12 maanden de tijd heeft om te overleven. Dit nieuws wordt echter ontkend door de streamingdienst.

Aspiro
TIDAL werd in 2014 opgericht door het Noorse bedrijf Aspiro AB, dat gespecialiseerd is in mobiele communicatie. Ook muziekdienst WiMP is eigendom van deze organisatie. Aspiro AB nam tussen 2000 en 2008 ruim 13 mobiele organisaties over en bundelde hun gezamenlijke krachten om waardevolle mobiele diensten te creëren in de vorm van applicaties. In 2015 werd Aspiro AB voor 56 miljoen dollar overgenomen door de organisatie Project Panther Bidco Ltd., waarvan rapper Jay-Z indirect eigenaar is.

High Quality Streaming
Het idee achter TIDAL was dat alle aangesloten artiesten meer controle zouden krijgen over het verspreiden van hun muziek. Artiesten ontvangen hiervoor een hogere vergoeding en TIDAL gebruikers luisteren muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit. Een premium abonnement kost 10 dollar per maand, terwijl het hi-fi abonnement maar liefst 20 dollar mag kosten. Verder biedt TIDAL abonnementen met korting aan voor families, militairen en studenten. Ook hier heeft men de keuze uit premium of hi-fi. Aanvankelijk leek TIDAL een geduchte tegenstander voor Spotify.
tidal music streaming service

99 Problems and TIDAL is 1!
Tijdens de overname van TIDAL was er al sprake van een inflatie. Na een intensieve marketingcampagne via social media, in samenwerking met beroemde artiesten als Kanye West en Rihanna, nam het aantal abonnees flink toe. Zes maanden later begon het aantal abonnees te dalen wegens het tegenvallende aanbod en de toenemende populairiteit van Spotify. ’s Werelds grootste muziekdienst telt ruim 140 actieve gebruikers, waarvan 60 miljoen een betaald premium abonnement hebben. TIDAL is onduidelijk over het aantal actieve gebruikers. Zo lijken eerdere cijfers van 3 miljoen abonnees niet te kloppen.

Telecom bedrijf Sprint bood destijds uitkomst door toegang te verlenen tot hun uitgebreide klantbestand, in ruil voor 33% van de aandelen. Afgelopen half jaar ontvingen netwerk gebruikers van telecom provider Sprint zelfs een half jaar gratis TIDAL, met als doel om de aanhoudende daling van abonnees te keren. Het gewenste resultaat bleef uit, waarop Sprint nog eens 200 miljoen dollar(!) investeerde om de muziekdienst draaiende te houden. Helaas zal TIDAL ondanks de vele inspanningen en financiële injecties komend half jaar moeten vechten voor zijn voortbestaan.