nad-d3020v2-dac-amplifier
NAD is een toonaangevend merk op het gebied van innovatieve premium home audio- en videoproducten. Op de eerste dag van de Consumer Electronics Show presenteerde het Brits-Canadese merk de nieuwe en verbeterde D3020 v2 digitale versterker. Dit is veruit een van de meest iconische producten uit de portfolio van NAD Electronics. Het originele model dateert uit 1970 en liet menig muziekliefhebber destijds kennis maken met hifi geluidskwaliteit. In 2013 bracht NAD de D 3020 op de markt ter ere van hun 40-jarig bestaan. Ruim vijf jaar voegt het alom geprezen merk hier een tweede generatie aan toe. In tegenstelling tot zijn voorganger beschikt het nieuwe model over phono-MM en bluetooth aptX connectiviteit. De D3020 v2 is vanaf nu als pre-order te bestellen en is verkrijgbaar op 15 januari 2018.

nad-d3020-casing
Phono-aansluiting
Op basis van hun decennia aan ervaring in het ontwikkelen van digitale en analoge componenten, ontwikkelden de ingenieurs van NAD een phono-stage voor de hoogst mogelijke prestaties. Zo beschikt dit Moving Magnet ondersteunende model over een zeer accurate RIAA-equalisatie, ultra lage ruis niveaus en een infra sonische warp filter. Door toevoeging van de phono stage is het mogelijk om elke gewenste platenspeler met MM-element aan te sluiten. Uiteraard zonder extra voorversterker. Verder is de D3020 v2 voorzien van twee analoge ingangen voor het aansluiten van een FM-tuner of Apple iPod.

Veelzijdig in gebruik
De NAD D3020 v2 is een zeer gebruiksvriendelijke en hybride twee-in-een stereo versterker en D/A converter. Dankzij het compacte en rechthoekige design is het mogelijk om het object horizontaal en verticaal te plaatsen. Met een afmeting van 58 x 186 x 219 millimeter en een gewicht van 1.4 kilogram heeft het product een draagbaar formaat. Toch gaan er tal van features schuil onder de stoere robuuste behuizing. Zo beschikt het D 3020 v2 over een hoofdtelefoonuitgang voor discrete luistersessies en mini-jack aansluiting voor een subwoofer. Daarnaast zijn er een flink aantal aansluitingsmogelijkheden via coaxiale en optische ingangen. Voor analoog zijn er twee line-ingangen waarvan 1 RCA en 1 stereo-mini-jack.
d3020v2-connectivity
Uitstekende conversie
De analoge signalen worden versterkt door een schakelende klasse-D versterker, terwijl alle digitale signalen worden verwerkt door de ingebouwde Cirrus Logic 24-bit/192kHz DAC. Deze Digital-to-Analogue Converter is oorspronkelijk gebouwd voor acht kanalen, al gebruikt de D3020 v2 deze capaciteit om het perfecte stereo geluid te produceren. Wanneer we naar de specificaties kijken lijkt 2x 30 Watt aan vermogen wat weinig. Niets is minder waar, want  de D 3020 v2 drijft gecompliceerde en veeleisende luidsprekers zonder enige moeite aan. Met behulp van de Bass EQ feature voorziet de D/A-converter zelfs de kleinste speakers van extra basgeluid. Hiermee bevestigt NAD Electronics hun onbetwiste reputatie in het ontwikkelen van high fidelity audio componenten.

Eindoordeel
Met de presentatie van de D3020 v2 weet NAD Electronics wederom te verrassen. Hoewel de twee-in-een stereo versterker / DAC niet over een USB-aansluiting en geïntegreerde netwerkfunctionaliteit beschikt, zit dit essentiële component boordevol mogelijkheden. Dit model voldoet zonder twijfel aan de eisen van menig digitaal- en analoog muziekliefhebber. De nieuwe bluetooth aptX feature voor draadloos muziek streamen en extra phono-MM ingang maken het nieuwe D3020 v2 model een toekomstbestendig en onmisbaar hifi-component.