koopnubostonmc200air

Op zijn kop

Wanneer je de Boston Acoustics MC200Air uitpakt, krijg je het gevoel dat de fabrikant het op een akkoordje heeft gegooid met Bose. De MC200Air lijkt namelijk als twee druppels water op de Soundlink Air, alleen is hij op de kop gezet en staat er een andere naam onder (hoewel zelfs deze op elkaar lijken). In tegenstelling tot de Soundlink Air is de MC200Air echter ook in het wit verkrijgbaar. Er zijn echter wel een paar wezenlijke verschillen: zo is de MC200Air vrij breed, wat meer het effect van een stereo-installatie benadert dan zijn hogere look-a-like. Daarnaast is de luidspreker op een soort stand geplaatst, waardoor de speaker net een paar centimeter van zijn ondergrond afkomt. Dit maakt dat het geluid zich beter kan verspreiden, omdat het geluid nergens direct een blokkade tegenkomt. Een praktische en bovendien zeer fraai uitgewerkte toevoeging van de fabrikant.air200

 

Niet ingeblikt

Boston Acoustics staat bekend om zijn warme, volle luidsprekers die erg prettig zijn om naar te luisteren. De MC200Air zet de traditie op een uitstekende wijze door. De frequenties zijn goed gebalanceerd, wat ook wel vereist is want enige invloed op de klankkleur (zoals treble en bass) ontbreekt. Zoals van een allround-klankkleur als die van Boston Acoustics mag worden verwacht klinkt de MC200Air goed over het hele spectrum van muziek; zowel bij harde rock als licht klassieke muziek.
Ipod-docks als deze kennen in het algemeen twee hardnekkige stereotypen: het geluid klinkt alsof het door een aluminium wand wordt gespeeld, en de bas laat te wensen over. Van een ‘ingeblikt’ geluid, wat veel andere docks in deze prijsklasse wel weergeven, is absoluut geen sprake. Met name wanneer het volume enigszins wordt opgekrikt, geeft de MC200Air het gevoel dat je naar een paar van Bostons betere boekenplankluidsprekers aan het luisteren bent. Op hoog volume is ook de bas zeer goed verzorgd, maar op laag volume blijft dit toch erg beperkt. Dit probleem weet eigenlijk geen enkele fabrikant van Ipod-docks op de juiste manier te verhelpen, en ook de nieuwe ‘Basstrac’-technologie die Boston Acoustics hiervoor heeft ontwikkeld slaagt hier maar deels in.

 

Voor Apple én Android

MC_200_Air_black_rear_antenna

De MC200Air lijkt uitsluitend voorbestemd voor de Apple-fanaat: vrijwel elke iPod, iPhone en iTunes kan overweg met het systeem. De USB-aansluiting aan de achterkant kan daarnaast nog eens bijna alle iDevices afspelen én opladen. Gelukkig heeft Boston Acoustics zich ook gerealiseerd dat er nog een zeer groot deel van de consumenten géén Apple-apparaten in huis heeft, maar dat ook zij misschien wel eens een nummertje op de MC200Air willen afspelen. Speciaal voor deze mensen is de speler DLNA-gecertificeerd. Dit houdt in dat alle computers en smartphones die DLNA-gecertificeerd zijn ook gebruik kunnen maken van de streaming mogelijkheden. Inmiddels hebben vrijwel alle nieuwe smartphones deze functie, waardoor de MC200Air voor vrijwel iedereen die de laatste jaren in het bezit is gekomen van een iDevice, Android-smartphone of goede computer interessant zal zijn.

 

Eenvoudig maar voldoende

De functies die zowel het apparaat zelf als de zeer eenvoudige afstandsbediening (slechts 10 knoppen) herbergt zijn minimaal, maar meer is eigenlijk ook niet nodig. Bovenop het apparaat vind je een powerknop, drie geluidsknoppen (een voor mute en twee voor volume) en twee knoppen om te schakelen tussen de USB-functie en Airplay. Dat is genoeg, hoewel wat extra mogelijkheden in de audioregeling een mooi extraatje waren geweest.
De MC200Air kan zowel via ethernet als Wifi op een netwerk worden aangesloten. Het lijkt een wat overbodige keuze, omdat men geen streaming audio-apparaat zal kopen om vervolgens het apparaat zelf constant via een kabel verbonden te moeten houden aan het internet, maar het was voor Boston Acoustics blijkbaar niet zoveel moeite om deze optie in te bouwen. Bij het afspelen van een
Boston-Acoustics-MC200-Air-Review-buttonaudiobestand zitten er luttele seconden voor de MC200Air het signaal van de mediadrager oppikt. Als de verbinding eenmaal gemaakt is wordt deze ook nooit meer onderbroken, wat de hele ervaring van dit product erg prettig en eenvoudig maakt.

 

Uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding

Net als bij het design is het prijsverschil met de Soundlink Air van Bose minimaal: 369 euro waar de tegenhanger van Bose 360 euro kost. Daarmee is de MC200Air niet de goedkoopste, maar gezien in het licht van zijn kwaliteit ook zeker niet duur. Tenslotte wil de consument tegenwoordig niet alleen goed geluid, maar ook een stukje design in de huiskamer hebben staan. Beide voorwaarden worden door Boston Acoustics volledig ingewilligd. Daarnaast is een streaming apparaat als deze beduidend goedkoper dan een combinatie van een netwerkspeler, receiver en twee luidsprekers, waarvan allesbehalve bewezen is dat er deze voor dit geld een beter geluid zullen geven. Ideaal dus voor de moderne consument die al zijn muziek op een draagbaar apparaat heeft staan en deze gewoon ten alle tijde in zijn huis wil kunnen afspelen zonder eerst een wirwar van draden te moeten uitpuzzelen.

 

Conclusie

Met de MC200Air heeft Boston Acoustics zichzelf en de consument een goede dienst bewezen: het apparaat klopt gewoon aan alle kanten, biedt de mogelijkheden én het design waar gebruikers op het moment om vragen, en kent bovenal een uitstekende geluidskwaliteit op ieder denkbaar vlak.

Positieve punten:

  • Zeer goed geluid
  • Uitgebreide mogelijkheden
  • Werkt snel
  • Degelijk

Negatieve punten:

  • Geen bijzonder origineel design

 

Boston Acoustics MC200Air
Designwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Een stijlvol maar degelijk stukje design.
Geluidskwaliteitwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vol, warm en goed op alle vlakken.
Gebruiksvriendelijkheidwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Functies zijn beperkt tot een minimum, zeer overzichtelijk.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Een van de betere in zijn prijsklasse, een absolute aanrader!
Bekijk hier de Boston MC 200
iPhone en iPod zijn geregistreerde merken van Apple Inc., residerend in de V.S. en andere landen.
Soundlink Air is een geregistreerd merk van Bose