IFA-Logo1Al sinds bijna 100 jaar(!) komt zowel de zakelijke als particuliere consumentenelectronica-liefhebber eens per een of twee jaar samen voor de IFA. De Internationale Funkausstellung Berlin biedt bedrijven en andere geïnteresseerden de kans te genieten van de nieuwste hoogstandjes op electronica-gebied. Natuurlijk beslaat hifi, in de breedste zin van het woord, hier ook een groot deel van. Zodoende waren enkele enorme hallen volledig uitgerust met de nieuwste receivers, headsets, tv’s en alle andere apparatuur die u terug kunt vinden in onze webshop. Grote merken presenteerden hun nieuwe producten, waaronder Yamaha, Onkyo, Samsung, Philips en Panasonic. Wij zonden een delegatie van Hificorner.nl af naar Berlijn om een overzicht voor u en onszelf te maken van de belangrijke producten in het komende jaar.

                                                                                Zeer, zeer scherp

Samsung-F9000Nee, de titel betreft hier niet (alleen) de prijzen in onze webshop, maar de nieuwste televisies die langzamerhand steeds vaker in de etalages verschijnen. 4K, of Ultra HD, is de verbeterde versie van Full HD, en is maar liefst vier keer zo scherp als laatstgenoemde. De technieken die voor 4K gebruikt worden verschillen per merk, maar het eindresultaat laat toch vooral overeenkomsten zien. Dit betekent dat u nu tijdens een voetbalwedstrijd daadwerkelijk de grassprietjes zou kunnen tellen, en dat verhoogt het kijkgenot wel degelijk zeer. Dat wil zeggen: niet de grassprietjes an sich, maar wel het feit dat spelers op afstand uitstekend uit elkaar te houden, en dat precies te zien is waar C. Ronaldo het ventieltje plaatst voor zijn zwabberende vrije trap. Nog veel meer dan bij Full HD ervaar je het beeld echt alsof je er zelf midden in staat.
Gezien de sportzomer die er weer aan zit te komen zal de Ultra HD dan ongetwijfeld ook snel gemeengoed worden, zeker omdat de prijzen behoorlijk gedaald zijn. Niet dat 4K-schermen goedkoop zijn: voor een model van 55″, het kleinste wat op de markt wordt gebracht, bent u al snel 4000 euro kwijt. Wilt u grotere maten voeren, waarbij natuurlijk moet worden gezegd dat grotere schermen ook meer indruk maken, omdat het verschil tussen 4K en Full HD daarin nog beter te zien is, dan moet u denken aan tienduizenden euro’s. Een hoop geld, maar de beleving is dan ook ongelooflijk. Daarbij komt dat een bioscoop bezoeken eigenlijk overbodig is geworden, en op die manier bespaart u toch een paar tientjes per jaar. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Vinyl onder de streaming

De meeste technologieën die ooit door iedereen werden gebruikt maar langzamerhand in de vergetelheid zijn geraakt, kunnen een wedergeboorte wel vergeten. Alleen studenten hebben nog een CRT-televisie staan, niemand verstuurt nog data via infrarood en met een cassettebandje hoef je ook niet meer aan te komen. Heel af en toe heeft de mensheid echter een voortschrijdend inzicht en wordt zo’n techniek weer opgepoetst en ontwikkelt het weer populariteit. Vinyl bijvoorbeeld, is bezig aan een enorme opmars terwijl het in de jaren ’90 volledig is verdwenen. Zoiets is nu in het audio-universum weer aan het gebeuren.
Bose_SoundLink_Mini_Bluetooth_speakerWat is namelijk het geval? Werkelijke elk audiomerk had, zonder uitzondering, compacte netwerkspeakers die voor het streamen gebruik maakten van… Bluetooth! De schitterende draadloze techniek die voor een groot deel was verdrongen door de opkomst van Wifi lijkt weer helemaal terug te komen. Dit is te danken aan het formaat ‘AptX’, wat er voor verantwoordelijk is dat er via Bluetooth in CD-kwaliteit gestreamd kan worden, een kwaliteit die over het Wifi-netwerk eigenlijk niet gehaald wordt. Omdat daarnaast de stabiliteit van de verbinding niet veel verschilt tussen Bluetooth en Wifi, lijkt eerstgenoemde hier toch een flinke slag te maken.
yamaha-nx-p100-2Goede voorbeelden hiervan zijn de Bose Sounlink Mini (zie foto rechts), die in no time ongekend populair is geworden, maar ook de Yamaha NX-P100 (zie foto links) en de Stereoboom 500 hebben het concept alweer helemaal omarmt. Ook kwalitatief blijken de verschillen niet enorm, waardoor ook het design van groot belang wordt, hoe klein het apparaatje ook is. Daarbij kiest bijvoorbeeld Bose voor een glad geborsteld aluminium, waar Yamaha en Stereoboom liever voor een met rubber gevormd model kiezen, wat misschien minder fraai is maar beter past bij het ‘neem-het-overal-mee-naar-toe’-karakter van de draadloze speakers. Aan de gebruiker de keuze, om de prijs (eigenlijk nooit meer dan 200 euro) hoeft de geïnteresseerde consument zich weinig zorgen te maken.

Chirurgische precisie

A3F0B053C9EA427FBC30DFD68FB8FCFA_12001Dat 90% van de merken op de IFA een of meerdere hoofdtelefoons in zijn collectie heeft, mag gezien de populariteit geen verrassing heten. Natuurlijk waren ook pure headset-merken zoals Urbanears vertegenwoordigd, die aan de lopende band zieltjes wist te winnen met zijn betaalbare maar zeer goede hoofdtelefoons. Ook merken als Yamaha en Onkyo lieten echter zien zich niet alleen te focussen op receivers en versterkers, maar de personal audio-tak ook zeer serieus te nemen. Daarbij viel vooral het interessante design van de nieuwste Yamaha-hoofdtelefoons (type HPH-M82, zie foto rechts, binnenkort op onze site) op. Hierin is gebruik gemaakt van kleuren die ook kunnen worden teruggevonden in de motorsport, waar Yamaha natuurlijk ook een gevestigde naam in is. Daarnaast vallen natuurlijk de hoekige oorpads op, die aangeven dat Yamaha heeft ingezien dat gebruikers ook iets moois op hun hoofd willen hebben. Tenslotte is een van de populairste merken op het moment, Beats, toch meer een fashionmerk dan een absoluut hifi-merk.
JBL_SYNCHROS_S300De meest opvallende prestatie was volgens ons echter geleverd door JBL. Het merk, onderdeel van Harman/Kardon, kent al vele succesvolle lijnen in headsets, maar deze sprong er ver bovenuit. JBL komt met een a-serie, bestaande uit twee in-ear headsets (S100 & A200) een on-ear (S300) en twee over-ear headsets (S500 & S700). Met name de laatste is de moeite van het bespreken zeker waard, vanwege het concept  LiveStage™. Natuurlijk hebben we over de loop der jaren al veel concepten gezien die termen introduceerden om hun product uniek te maken van anderen (bijvoorbeeld door een andere bastechniek), maar geen daarvan werkte zo goed als deze. Zet je de hoofdtelefoon op, dan geeft hij uitstekend geluid. Wordt de LiveStage™-functie aangezet, dan is de beleving fenomenaal! Met chirurgische precisie worden de instrumenten uit elkaar gehaald en op zeer specifieke punten het gehoor in gebracht. Bij het spelen van een jazz-plaatje van Dave Brubeck kon iedereen precies aangeven welk instrument op welke positie gehoord werd, een effect dat vaak is geprobeerd te creëren maar nog nooit zo goed is gelukt. Met een adviesprijs van 299 euro is de JBL S700 (zie foto links) dan ook een absolute aanrader.

Soundbars

352Een laatste categorie die we niet mogen negeren is de ‘soundbar’. Kort gezegd is de soundbar er voor de eigenaar van een LED- of Plasma-televisie die geen receiver/speakers-combinatie heeft om deze op aan te sluiten. Dit percentage is vrij groot, maar toch worden de meeste televisies nog steeds zonder geluidsoplossing gekocht. Waar bij de ‘dikke beeldbuizen’ het geluid namelijk nog dik in orde was, vanwege de grote klankkast, hebben fabrikanten met de ultradunne schermen zich er bij neergelegd dat het geluid nooit meer geweldig zal worden. De televisie is dus min of meer een monitor geworden van het TV-signaal, waar de speakers wel aan zijn toegevoegd maar absoluut geen topprioriteit zijn.
Onky-LS-T10En daar komt dus de soundbar in het verhaal. De soundbar heeft wat weg van een centerspeaker, maar kent veel meer kleine speakers, die voor een home cinema ervaring zorgen. Dat terwijl de soundbar gewoon horizontaal onder de televisie hangt. Een compacte oplossing dus, maar wel met een bioscoopervaring. Op de IFA bewees Yamaha dit bijvoorbeeld nog maar eens met zijn YSP-1400 (zie foto rechtsboven) en YAS-152, die als interessante toevoeging ook nog draadloos muziek kunnen ontvangen en afspelen via, u raadt het al, Bluetooth. Ook Onkyo doet een gooi naar de gunst van de televisie-kijker, met de LS-B50 en de LS-T10 (zie foto links), die een wat ander design heeft dan de average soundbar, maar wel vergelijkbare kwaliteit levert. Ook deze modellen hebben Bluetooth, wat daarmee meer de norm lijkt dan een verrassende toevoeging. Het zijn echter zeker niet alleen audiomerken, ook TV-merken als Samsung, LG en Panasonic hebben allen soundbars ontwikkeld, niet geheel toevallig perfect passen bij het design van hun eigen televisies. Het is duidelijk: er wordt veel verwacht van de nieuwe generatie soundbars, die qua prestaties en geluid duidelijk zijn kinderziektes van de eerste generatie te boven is.

Conclusie

De slotsom is dat fabrikanten en merken een verschuiving laten zien van traditionele hifi, én televisies, naar het nieuwe luisteren en kijken, wat volledig gebaseerd is op streaming en home cinema ervaring, alles met een zo groot mogelijk gebruikersgemak. Een spannende markt waar wij ons al sinds het begin al vol op hebben gestort, en waar we ook het komende seizoen steeds meer van zullen brengen. Natuurlijk zullen wij ook sommige producten die hierboven besproken zijn van een review voorzien zodra wij ze daadwerkelijk in alle rust kunnen testen. Voor een uitgebreide productbespreking was de IFA, met bijna 300.000 bezoekers, toch net iets te massaal.