Q2 heeft geen uitgebreide collectie. Allesbehalve dat: het bedrijf heeft maar één product op de markt. En dan is dat ene apparaatje ook eens heel klein. Dan raken wij geïnteresseerd, zeker als blijkt dat de bediening van de Q2 internetradio allesbehalve conservatief is…

 

                                                                                Vrolijke kubus

14549-q2radiocolours1Het design van de Q2 internetradio kan het beste worden omschreven als een vrolijke kubus. Hij is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren: zwart, wit, blauw, roze en groen. Voor ieder wat wils zullen we maar zeggen, én voor de consument een extra kans om zijn toch al tamelijk unieke internetradio nog nét een stukje unieker te maken. De kubus zelf kent een hoogte, breedte én diepte van 10 centimeter (het is tenslotte een kubus) wat hem in combinatie met zijn schattige uiterlijk een leuk en bijzonder handzaam apparaat maakt. Het speakerfront is van metaal, de behuizing daarvan is van aluminium, en verder naar achteren gaat het over in rubber. En dat laatste is maar goed ook, want de Q2 internetradio staat niet bepaald stil, zoals we nu zullen zien.

 

Puur op intuïtie 

Regelmatig horen wij van klanten dat ze de draad (soms letterlijk) helemaal kwijt raken door alle aansluitingen en knoppen die hun hifi-apparaat bezit. Deze zijn er natuurlijk met de allerbeste bedoelingen opgezet, om de gebruiker zoveel mogelijk opties te geven om het geluid naar eigen smaak aan te passen, maar maken de installatie soms nodeloos ingewikkeld. Zo niet bij Q2: u sluit de internetradio eenmalig aan op uw pc om via een eenvoudig menu uw vier favoriete radiostations en tot 5 netwerken te kiezen, en daarna is het enige stukje techniek wat u hoeft te bedienen de aan/uit-knop. Er is nog een hoofdtelefooningang, maar dat is puur een prettige extra optie. De Q2 internetradio heeft een ingebouwde accu, dus ook het constante zoeken naar een stopcontact is niet noodzakelijk. De bediening is verder volledig intuïtief, en dát maakt deze internetradio zo uniek.

q2internetDe basisfuncties van een apparaat als deze zijn in de regel drieledig: een soort van powerfunctie, een volumeregeling en natuurlijk het schakelen tussen de vier radiozenders. Dit is dan ook precies wat er mogelijk is met de Q2 internetradio. Het schakelen tussen de vier radiozenders gebeurt door de gewenste radiozender (weergegeven met Romeinse cijfers) naar boven te laten wijzen. Dit gebeurt vrij vlot, met een pauze van ongeveer een seconde stapt u over van harde rock naar een klassieke zender, iets wat met dure netwerkapparaten vaak niet mogelijk is. Om het volume te veranderen tilt u de radio naar achteren (harder) of naar voren (zachter). Gelukkig is dit niet heel gevoelig, zodat hij rustig op een schuin oppervlak kan staan zonder dat dit betekent dat u of niets meer hoort, danwel omdat hij zacht staat, danwel omdat u doof bent geworden door het vermogen van de radio. En wilt u hem even op standby zetten? Dan zet u de Q2 met zijn speaker omlaag, en weg is het geluid.

Met de Wii, Kinect en Smart tv’s zijn we natuurlijk al langerzamerhand wel gewend geraakt aan bediening door beweging, maar in de hifi-wereld is dit absoluut een nieuw begrip. Een leuke, prima uitgevoerde en vooral zeer innovatieve manier van bedienen dus. Als dit alles ook nog eens leidt tot een goed geluid dan heeft Q2 klompjes goud in handen, hoewel dat zo goed als de enige kleur is die niet leverbaar is.

 

Tussen hoop en vrees

In eerdere reviews van audiospelers met interne speakers was het uiterlijk vaak zeer fraai, was het zeer degelijk en leek er niets aan te mankeren, tot het geluid ter sprake kwam. De NR-513 van Soundmaster had iets te kleine speakers om de verwachtingen waar te maken, en ook Denon kon met zijn Cocoon Portable niet de kwaliteit brengen die je mag verwachten van een merk van dat statuur. De vraag is dan ook of de Q2 Internetradio ons wel volledig kan bekoren, tenslotte heeft deze een speaker die qua oppervlakte nog niet de helft van bovenstaande apparaten. Met een mengsel van hoop en vrees zette ik dan ook het enige schakelaartje om.

ZHP-12De vrees bleek ongegrond, gelukkig maar. Natuurlijk zitten wij hier niet naar een muziekinstallatie van duizenden euro’s te luisteren, maar naar een zeer compacte netwerkspeaker met een prijs rond de 100 euro. Die compacte speaker zorgt er voor dat het geluid geen denderende bas heeft, maar het geheel klinkt toch behoorlijk vol. Ook is het geluid verademend helder, en komt het daardoor veel minder ingeblikt over dan op basis van zijn uiterlijk verwacht zou mogen worden. Hierbij is het wel essentieel wat voor muziek er gedraaid wordt. Pop, klassiek, jazz of rock vormt geen enkel probleem, maar door het gebrek aan echte bas is dance of een aanverwant genre geen aanrader. Het is er ook niet de speaker naar om hem al te hard te zetten; hij levert een flink vermogen maar wanneer hij in de buurt komt van straaljager-volumes gaat hij toch haperen. Wat ook relevant blijkt is de positie: het geluid verbetert behoorlijk wanneer je er enigszins recht voor zit, en wanneer de speaker veel ruimte om zich heen heeft. Dit is natuurlijk bij elke speaker het geval, maar het is bij de Q2 Internetradio wel een vereiste om optimaal plezier te hebben van de muziek.

 

Conclusie

De Q2 Internetradio pretendeert niet de allerbeste kwaliteit te leveren, maar doet dat voor zo’n compacte speaker wel. Want dat is het licht waarin de kubus beoordeeld moet worden: een licht, klein, innovatief en sowieso schattige radio van ongeveer 100 euro. En in dat licht is dit een van de beste, én leukste, producten die de afgelopen tijd op de markt zijn gekomen.

 

Q2 Wifi Internetradio
Designwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Typisch geval 'klein maar fijn'
Geluidskwaliteitwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Verrassend goed, weinig bas maar verder uitstekend
Gebruiksvriendelijkheidwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Een zucht van verlichting, deze unieke bediening
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Bijzonder concept, bijzonder goed uitgevoerd.

1 REACTIE

  1. Ik heb eentje nu voor een jaar of zo. Het is een super ding. De configuratie software is dood simpel te gebruiken. Al ik een min puntje uitdelen, dan het gaat naar de te simpel config software – ik zou heel graag een internet radiostation instellen die niet in de kieslijst staat.

Comments are closed.