Mogelijk heeft u de afgelopen dagen op televisie onderstaande commercial gezien. Het merk Sonos is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste pilaren binnen de draadloze hifi. Dit hebben ze bereikt door zeer duidelijke en eenvoudig te bedienen producten te ontwikkelen die zonder uitzondering perfect functioneren. Sonos belooft de gebruiker een volledig draadloos hifi-systeem, zonder haperingen, a-synchrone audio en slechte verbindingen. Het eindresultaat zou er in uw huis dan ongeveer zo uit zien:

De commercial laat eenvoud zien, en dit is ook wat Sonos graag wil uitstralen. Toch is het heel goed mogelijk dat u de kluts kwijt raakt bij het zien van de verschillende producten en hun toepassing. Daarom scheppen wij graag wat orde in de heerlijke chaos die Sonos heet.

                                                         

Bridge

sonos-bridgeZoals de naam al aangeeft is de functie van de Sonos Bridge het slaan van een brug, en wel tussen uw netwerk thuis en uw Sonos-apparatuur. Dit kan op twee verschillende manieren: u kunt de bridge aansluiten op uw router aan de hand van een ethernetkabel, en vervolgens het Sonos systeem draadloos aan de Bridge linken. Mocht het echter zo zijn dat u Sonos-apparatuur heeft die te ver van de router staat om goed verbinding te krijgen, dan kan de Bridge ook zorgen voor een goede verbinding in de omgeving van deze apparaten. U installeert de software voor de Bridge via uw computer en u bent klaar om uw huis volledig met Sonos in te richten. De Bridge is dan ook de basis van het Sonos-systeem.

                                                                           Connect en Connect:AMP

0__214_l_ms2.rvf_2De stap van de traditionele hifi naar draadloze hifi betekent dankzij de Sonos Connect en Connect:AMP niet dat uw oude componenten niet meer gebruikt kunnen worden. De Connect zorgt er namelijk voor dat uw receiver of stereo-installatie binnen enkele seconden verandert in een streamer! U verbindt de Connect met de Bridge, en u kunt alle muziek ter wereld op uw ‘oude’ hifi-set beluisteren, volkomen draadloos natuurlijk! U bedient de Connect met de gratis Controller-app van Sonos (zie filmpje onderaan de pagina), waardoor u met slechts twee Sonos-componenten volledige streamingvrijheid geniet. Spotify en vrijwel alle andere streamingservices worden ondersteund door de Sonos Connect.
Natuurlijk kan het ook heel goed zijn dat u geen receiver of versterker heeft, maar wel een set speakers die u graag zou willen opnemen in het netwerk. Daarvoor kunt u de Connect:AMP gebruiken: deze biedt dezelfde mogelijkheden als de Connect, maar herbergt daarbij ook nog een eigen versterker! Op deze manier hoeft u dus alleen de speakers op de Connect:AMP aan te sluiten, en de Connect:AMP op de Bridge. Tegen een voor hifi-begrippen bescheiden prijs heeft u dus een netwerkspeler én versterker ineen!

Play

In een tijdperk waarin meer draadloze speakers uitkomen dan traditionele speakers, kan het natuurlijk niet anders dat Sonos ook voor de output van het audiosignaal heeft gezorgd. Hierin bestaan op dit moment drie soorten, gerangschikt op grootte, te weten de Play:1, Play:3 en Play:5. Deze speakers zijn redelijk compact van formaat, maar zullen de gebruiker zeker niet teleurstellen als het gaat om de geluidskwaliteit. De Play:1, verrassend genoeg de nieuwste binnenkomer in de set, biedt al een geweldige geluidskwaliteit voor zijn formaat, en logischerwijs presteren de Play:3 en Play:5 absoluut gezien nog weer beter. Mooie extra functie is dat u met bijvoorbeeld twee Play:3’s een stereo-effect kan creëren: de ene zal als linker- en de ander als rechterspeaker dienen. Een volgende teken dat dit systeem gewoon heel slim in elkaar zit.

play 1,3,5,bridge on cube hero_CIRCULAR AD (Large)Wanneer u een Bridge heeft geplaatst aan uw router, wat zoals uit de uitleg tot nu toe blijkt wel aan te raden is, kunt u de speakers hiermee in verbinding brengen. Het signaal van de bridge (bijvoorbeeld via de Connect of Connect:AMP) komt dan volledig synchroon terecht bij alle Plays die u hierop heeft aangesloten. Even geen zin in geluid in de slaapkamer? Dan schakelt u gewoon op de Controller app deze ruimte uit. Zo kunt u, afhankelijk van het aantal Play’s in huis, exact bepalen waar u muziek wilt luisteren. U kunt dit dus zien als een soort verbeterde versie van het ‘multizone’-principe op een receiver, waarbij u op deze manier geen draden door deuren en gaten in muren te hoeft laten lopen. Staat een Play toch wat ver van de router, buiten bereik hiervan? Dan kunt u gewoon nog een Bridge bijplaatsen in de buurt van de Play, en ook dit zal direct zijn opgelost.

SUB

Sonos_SUBEen echte speakerset kan natuurlijk niet zonder subwoofer, en ook dit is weer een pareltje op zowel design- als geluidstechnisch gebied. Een subwoofer van Sonos hoeft u natuurlijk niet met een subwooferkabel aan te sluiten, dit gaat weer volledig draadloos. Ander kunststukje hierbij is het feit dat de SUB zowel horizontaal als verticaal te plaatsen is. De subwoofer is echt bedoeld als uitbreiding van het systeem, en zal ook alleen werken in combinatie met een audiospeler van Sonos. De subwoofer is zeker aan te raden, want hoewel de audiospelers van Sonos goed in elkaar zitten, zorgt de compacte klankkast ervoor dat er in de diepte nog wat winst kan worden geboekt. De subwoofer zorgt hier voor, en doet dit op een uitstekende manier. Sonos heeft zich er echt niet vanaf gemaakt met de SUB, die makkelijk kan concurrenten met subwoofers van een vergelijkbare prijsklasse.

                                                                                                         

                                                                                                            Playbar

review-sonos-playbar-playbar

Het laatste kunststukje van Sonos mogen we zeker niet over het hoofd zien: de Playbar. In feite is het niets meer dan een soundbar, maar wel een met een paar opvallende trekjes. Bij de Playbar ontkom je er toch niet aan om een optische kabel van de televisie naar de soundbar te trekken. Dit kunnen we natuurlijk niet wijten aan Sonos, dit is simpelweg het manco van de televisiefabrikanten die technisch nog niet zover zijn gevorderd als bedrijven als Sonos (voor zover daar meerdere van zijn). Natuurlijk kunt u ook nu weer meerdere componenten bij deze Playbar betrekken, zo kunt u meerdere Play’s hierop aansluiten, om naast een virtueel surround systeem ook een daadwerkelijk surround systeem te creëren.
Ook de Playbar kan, volledig op zichzelf staand, dienen als mediastreamer. Dit betekent dat u het afspelen van al uw favoriete muziek rustig kunt overlaten aan de Playbar, die ook dit trucje uitstekend beheerst. Een echte alleskunner dus! De prijs is ook niet gering, maar de vraag is of er voor die prijs een kwalitatief betere oplossing te vinden is, die ook nog eens alle mogelijkheden beheerst.

 

Conclusie

Sonos staat garant voor innovatie, stijl, maar bovenal pure kwaliteit. Gelukkig zijn er nog dit soort Amerikaanse bedrijven die hun nek uitsteken en een volledig eigen product op de lijn brengen, en daarbij lak hebben aan de geldende standaarden. Als dit dan ook nog eens op een goede manier wordt gedaan kan het zomaar gebeuren dat een bedrijf van enkele jaren oud een van de belangrijkste peilers van de draadloze, en daarmee nieuwe, hifi-wereld is geworden.

Ten slotte wil ik u, ter indicatie van de eenvoud van Sonos, het volgende filmpje niet onthouden: