Alleskunner

Soundmaster scoort op het moment goed met audiospelers die eruit zien alsof ze bestemd zijn voor de muziek van Vera Lynn en ouder. De NR-513 vormt hier qua design geen uitzondering op, maar is dat als het gaat om mogelijkheden wel. Waar namelijk allereerst de ‘logische’ componenten zoals een platenspeler en analoge FM-radio in een eiken behuizing zichtbaar zijn, blijkt deze alleskunner nog veel meer in huis te hebben. Zo kent de dunne laag tussen de radio en de platenspeler niet alleen een CD-speler, maar ook een USB-ingang om gangbare audioformaten van een massa-opslag af te spelen. nr_513 Daarnaast biedt de USB-ingang ook de mogelijkheid om platen en CD’s ‘over te zetten’ op USB. Een dappere poging van Soundmaster, maar kwalitatief niet interessant genoeg om de interesse van consumenten die zoeken naar zo’n functie aan te wakkeren. Na verder onderzoek vind men achterop ook nog een AUX-ingang om andere media-apparaten op de NR-513 aan te sluiten. Omdat in het kader geluidsdragers ook de, inmiddels vrijwel vergeten, cassette niet te negeren is, heeft men een cassettedeck weggemoffeld in een hoekje aan de rechterzijkant. Deze functie is er duidelijk voor de volledigheid ingebouwd, maar zal voor het grote publiek allesbehalve de beslissende factor zijn.

 

Eikenhout & plastic

Met zijn vele mogelijkheden is het verrassend dat de NR-513 afmetingen kent van slechts 55 x 28 x 38 centimeter. Een groot deel daarvan is bestemd voor de platenspeler die, verstopt onder zijn eiken dak, redelijk goedkoop aanvoelt (wat hij natuurlijk ook is). Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor de andere onderdelen, die er op afstand redelijk authentiek en stijlvol uitzien, maar uiteindelijk toch gewoon van (weliswaar in een ‘oud’ kleurtje geverfd) kunststof zijn. Dit maakt meteen het dilemma duidelijk waar Soundmaster mee te maken heeft gehad, die graag in alles oud willen laten uitstralen maar toch moderne functies moeten kunnen bieden om fatsoenlijk in de markt te komen en daarom niet ontkomen aan de functies en materialen waar we de laatste jaren aan gewend zijn geraakt. Deze keuze heeft Soundmaster duidelijk niet gemaakt, soundmaster-retro-radio-nr513-knoepfeen hoewel dit voor sommige mensen een dealbreaker kan zijn, zal een groot deel van de consumenten hier net als de fabrikant geen prioriteit aan geven. Tenslotte gaat het bij de NR-513 simpelweg om een fraaie alleskunner voor de consument met een beperkt budget, en niet om of het wel in de tijdsgeest past.

 

Niet geschikt voor dancefeesten

Ook de geluidskwaliteit van de NR-513 moet worden bekeken (of beluisterd) in het licht van zijn afmetingen. Voor een media-apparaat van deze grootte die alle mogelijke vormen van audio afspeelt, en daarnaast ook nog luidsprekers herbergt, geeft de NR-513 een zeer acceptabel geluid. De frequenties zijn goed gebalanceerd, hoewel een beetje meer bas niet had misstaan. Dit lijkt echter linea recta het gevolg van het formaat van de NR-513, waarbij het een klein wonder mag heten dat er überhaupt nog ruimte gevonden is voor speakers naast de platenspeler, CD-speler, radio, AUX-ingang en het cassettedeck. De speler is dan ook niet bepaald bedoeld voor het muzikaal invullen van dancefeesten, maar puur voor het op beperkt volume verzorgen van achtergrondmuziek in een pop-, rock-, jazz- of klassiek genre. De beperkte bas zorgt er voor dat ‘harde’ muziek op de NR-513 niet goed tot zijn recht komt. De 50 Watt-versterker zou wel wat meer aankunnen dan de ingesloten luidsprekers, maar helaas wordt de mogelijkheid voor het aansluiten van externe luidsprekers niet geboden. Het is een duidelijk geval van ‘what you see is what you get’.

 

Pure eenvoud

Moderne receivers kenmerken zich door ingewikkelde menu’s en afstandsbedieningen met zo’n aantal toetsen dat het verrassend is dat je er je garagedeur niet mee kan openen. De Soundmaster NR-513 herbergt juist het tegenovergestelde. Zeer eenvoudige, maar wederom goedkoop aanvoelende plastic knoppen, dienen met enige kracht te worden ingedrukt. De enige twee draaiknoppen zijn voor de volumeregeling en het bepalen van de frequentie van de radio. Net als vroeger eigenlijk, en dat is precies het gevoel wat Soundmaster mee wil geven aan dit product. Ook de afstandsbediening is zeer overzichtelijk (een positief synoniem voor ‘beperkt’), wat bijdraagt aan het gevoel dat hiermee niet op audiofielen wordt gemikt, maar op de consument die voor een beperkt bedrag toch een goede, en vooral goed te bedienen mediaspeler wil.

 

Uniek in zijn prijsklasse

soundmaster-retro-radio-nr513-schallplattenspielerHoewel de prijs van een product eigenlijk niet de doorslag zou moeten geven doet het dat hier wel. Tenslotte heb je voor de prijs van nog geen 200 euro een radio, CD-speler mét USB-functie, platenspeler, AUX-ingang, cassettedeck én speakers ineen. Zou u deze producten los aanschaffen, dan komt u met 200 euro waarschijnlijk niet verder dan de helft van deze componenten. En dat maakt de NR-513 een zeer interessante optie voor de consument die gewoon een goedkoop apparaat zoekt waarop hij al zijn CD’s, USB-sticks en platen kwijt kan, om ze om te zetten in een acceptabel geluid.

 

Conclusie

De Soundmaster NR-513 is zowel als geheel als in zijn componenten geen absolute top, maar pretendeert dit ook helemaal niet. Het biedt gewoon alles aan waar de consument naar op zoek is, tegen een scherpe prijs, verpakt in één fraai en compact apparaat. En dat met een eenvoud in de bediening die we in de afgelopen halve eeuw toch een beetje waren kwijtgeraakt.

Positieve punten:

  • Speelt vrijwel elke opslag van audio af
  • Acceptabel geluid
  • Uniek in deze prijsklasse
  • Eenvoudige installatie en bediening

Negatieve punten:

  • Mogelijkheden gaan ten koste van afwerking
  • Kleine luidsprekers missen wat power
  • Componenten voelen soms wat kitscherig t.o.v. fraaie houten afwerking

Soundmaster NR 513
Designwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
De mooie, ouderwetse eiken behuizing wordt teniet gedaan door zijn kunststof componenten.
Geluidskwaliteitwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Acceptabel gezien de grootte van de luidsprekers, maar geen hifi-kwaliteit.
Gebruiksvriendelijkheidwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Eenvoudiger dan dit wordt het niet (meer).
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Uniek in zijn mogelijkheden en prijsklasse, niet in kwaliteit.

Bekijk de Soundmaster NR 513 : http://hificorner.nl/soundmaster-nr-513.html

4 REACTIES

  1. Prachtig apparaat,zit alles op wat je nodig hebt,alleen vindt ik het jammer dat je de radio niet op de kabel aan kan sluiten.Maar verder ben ik erg tevreden.

  2. wat raar, een handelaar die zelf z’n spullen test, dit kan nooit, zelfs met de beste wil van de verkoper, een waarheidsgetrouw beeld geven.

Comments are closed.