Op deze manier kunnen platenspelers overweg met Sonos en HEOS

SONOSUPDATENOLOGO

Het zijn de twee uitersten van de Hifi-wereld: streaming en vinyl. Draadloos tegenover handwerk. Snelheid tegenover emotie. De Hifi-wereld verandert razendsnel en het verschil tussen streamingapparatuur en platenspelers is daar het lichtend voorbeeld van. Waar de streamingwereld Sonos en HEOS by Denon als grote exponenten kent, daar leunen vinylliefhebbers nog altijd op gevestigde merken als Pro-Ject, Rega, TEAC en Thorens. Hoewel streaming en vinyl mijlenver uit elkaar staan, kunnen nieuw en oud toch uitstekend met elkaar overweg. Daarom een blog over hoe een platenspeler werkt in combinatie met Sonos en HEOS.

Benodigd: 3,5 mm lijningang
Om te beginnen: een platenspeler kan overweg met een Sonos- of HEOS-systeem. Onmisbare schakel is een voorversterker, die het zachte signaal van de draaitafel versterkt zodat de ingebouwde versterker in een Sonos- of  HEOS-luidspreker er ook mee uit de voeten kan. Als de platenspeler beschikt over een interne voorversterker, kan de draaitafel rechtstreeks op het Sonos- of HEOS-component aangesloten worden. Is dat niet het geval, dan is een losse voorversterker nodig als schakel tussen de pick up en de luidsprekers. Verder is een analoge 3,5 mm lijn-ingang in de luidspreker nodig om verbonden te kunnen worden met een platenspeler. Let op: bij Sonos beschikt de Play:5, de Connect en de Connect:AMP, terwijl bij HEOS alle apparatuur is voorzien van een lijningang.

Ander probleem
Dan moet er nog een probleem uit de weg geruimd worden. De meeste platenspelers beschikken over een RCA-uitgang (tulp). Nu kan een tulpstekker aangesloten worden op een Sonos Connect en Connect:AMP en HEOS Wireless Link en AMP Wireless Amplifier, maar dat geldt niet voor de luidsprekers. De  Sonos- en HEOS-speakers beschikken namelijk alleen over een analoge 3,5 mm lijningang. Daarom is een verloopstekker (RCA naar 3,5 mm) nodig om een platenspeler aan te sluiten.

En de Sonos Play:3 en Play:1 dan?
Misschien was het u opgevallen, maar de Sonos Play:3 en Play:1 zijn in het hele stuk nog niet voorgekomen. Kunnen deze spelers, door het gemis van een 3,5 mm lijningang, dan niet overweg met een platenspeler? Antwoord: niet rechtstreeks. Deze speakers kunnen uiteraard het gedigitaliseerde geluid van vinyl afspelen, maar dienen daarvoor aangestuurd te worden door een achterliggende Sonos Connect of Connect:AMP. Dat is gelijk het grote voordeel van de Connect en Connect:AMP en bij HEOS de Wireless Link en de AMP Wireless Amplifier; deze apparaten zijn in staat om diverse luidsprekers draadloos aan te sturen, waardoor het geluid van een kostbare platencollectie via meerdere speakers wordt aangestuurd.

Nieuw en oud gaat hand in hand
Samengevat: een platenspeler werkt uitstekend in combinatie met een Sonos- of HEOS-apparaat. Gebruik de vernuftigheid en techniek van streaming, geniet van de puurheid en de emotie van het vinyl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie