Top vijf beste platenspelers 2016

De verkoop van platenspelers is al een behoorlijke tijd groeiende. Niet alleen de kwaliteit en nostalgie van vinyl zorgen voor meer verkoop van platenspelers, maar het feit dat het een stijlvolle en bijzondere toevoeging aan het interieur is speelt zeker mee. Muziek luisteren wordt door de platenspeler nog meer een beleving. Behalve het feit dat steeds meer bands hun muziek op vinyl uitbrengen, zien we ook steeds meer fabrikanten die inspelen op de populariteit van platenspelers. Voor ieders wensen wat muziek kwaliteit en prijsklasse betreft is er wel een platenspeler beschikbaar. Wij zetten de top 5 van beste platenspelers onder de 400 euro voor u op een rijtje.

5: Denon DP-300F
Onderaan geëindigd, maar wel in de top 5 beste platenspelers, staat volgens Hificorner de Denon DP-300F. De Denon DP-300F is een platenspeler met een bijzonder stevige behuizing, zodat trillingen minimaal zullen zijn. De DP-300F wordt geleverd met een Elliptisch geslepen diamant pickupnaald. Deze hoge kwaliteit platenspeler naald zorgt er mede voor dat u kunt genieten van een optimale geluidskwaliteit. De naald is eenvoudig te vervangen bij slijtage, zodat er geen risico is op beschadigingen aan uw vinyl platen. De DP-300F is daarnaast voorzien van een MM (Moving Magnet) element. Dit element bestaat uit een elektrisch systeem waarbij er een magneet is bevestigd aan het uiteinde van de naalddrager. Deze magneet beweegt zich tussen twee spoelen en werkt als een elektromagnetische generator. Wanneer de naald de plaat volgt, beweegt de magneet zich in een bepaald patroon tussen de spoelen. Tot slot wordt de beweging van de naald in de groeven omgezet in een elektrisch signaaltje, dat naar de versterker gaat. De DP-300F is verder voorzien van een nieuw ontwikkelde toonarm en een automatische startfunctie. Wanneer u de plaat stopt komt de toonarm automatisch in de houder terug zodat de naald en plaat geen beschadigingen kunnen oplopen. De draaitafel is gemaakt van stijf, gegoten aluminium voor een gelijkmatige rotatie zonder dat de plaat verspringt. Een handige feature is de geïntegreerde phono-equalizer die het mogelijk maakt om de platenspeler aan te sluiten op een geïntegreerde versterker of receiver zonder eigen phono-ingang.  De Denon DP-300F is verkrijgbaar in het zwart en in het zilver

4: Pro-Ject Essential II (OMB-5)
Op nummer vier is geëindigd de Pro-ject Essential II (OMB-5).  De Essential II is één van de nieuwste aanwinsten van Pro-Ject. De platenspeler is voorzien van een aluminium toonarm die we al eerder zagen in de Debut Series. Deze arm heeft zijn kwaliteit al bewezen. Aan de toonarm is een OMB 5 element van Ortofon gemonteerd en deze is al in de fabriek gemonteerd en afgesteld. Door de siliconen snaar buiten het plateau om te laten lopen, is het heel gemakkelijk om  het toerental van de Essential II aan te passen. De vergulde rca kabel is geïntegreerd en de platenspeler is voorzien van een stofkap, zodat de Essential II stofvrij is wanneer u hem niet gebruikt. Deze mooie platenspeler is verder voorzien van een trillingsvrije synchroon aandrijving. De Essential II is voorzien van dempende voetjes die zorgen voor een stille en natuurgetrouwe weergave. De Essential II beschikt over een Stylus-5E naald. Deze naald zorgt voor een dynamisch en zo gedetailleerd mogelijk geluid. De naald heeft een aanzienlijk groot bereik met een range van 20-25.000 Hz. Daardoor hoort u nog meer lagen in uw favoriete muziek. De Essential II komt verder met een MM element. De platenspeler wordt geleverd met een scharnier stofkap. Deze platenspeler is beschikbaar in het zwart, rood of wit

3: Pro-Ject RPM-1.3 Genie
Op nummer 3 staat de Pro-Ject RPM-1.3 Genie. Deze platenspeler wordt geleverd met een afgestelde Ortofon 2M-red element, waardoor u meteen kunt luisteren naar muziek op een hoorbaar hoog niveau. Deze luxe editie ten opzichte van de RPM-1.3 is afgewerkt in hoogglans lak en verkrijgbaar in meerdere kleuren: hoogglans zwart, rood en wit. De aandrijfmotor van de RPM-1.3 Genie is solide in zijn afwerking en geïsoleerd van het draaiplateau. Daardoor, en door het feit dat de motor ontkoppeld is van de plint, hebben eventuele trillingen en resonanties geen invloed op de geluidskwaliteit. Dit resonantie-geoptimaliseerde plateau is gemaakt van MDF.  De snaar aangedreven platenspeler is handmatig te bedienen en deze snaar dient u te wisselen van 33 ⅓ naar 45-toeren. Viia de vergulde RCA-uitgangen kan verbinding met de phono-ingang van de versterker worden gemaakt en met verbindingskabels naar keuze. Het element dat gebruikt is, is de Ortofon 2M-Red. Dit element is door Ortofon ontworpen om zo nauwkeurig en accuraat mogelijk de ‘informatie’ van een LP uit de groef te halen, zodat de muziek zo natuurgetrouw mogelijk klinkt. De 2M is voorzien van een ontwerp dat geïnspireerd is op een geslepen diamant. De 2M Red heeft daarnaast een hoge uitgangsspanning, waardoor de platenspeler gemakkelijk aan te sluiten is op een versterker met MM phono-ingang of een daarmee gelijkwaardige, afzonderlijke phono-voorversterker. De Genie is evenals de Essential II voorzien van een Stylus-5E naald, voor een dynamisch geluid en groot bereik.

2: Thorens TD 158
Met de Thorens TD 158 zijn we aangekomen bij de nummer 2 uit deze lijst. Deze platenspeler is er één van topkwaliteit en dus zeer geschikt voor de echte muziekliefhebber. De TD 158 van Thorens is een complete, zogeheten plug-and-play platenspeler. Hij is namelijk volautomatisch door een volledig geautomatiseerde toonarm die de plaat opnieuw afspeelt zodra deze is afgelopen. De platenspeler zorgt ervoor dat de toonarm uit zichzelf opheft en de naald naar het beginpunt van de LP brengt. Hij beschikt over een volledig automatische modus, een elektronische snelheidsregelaar en een hoogwaardige acryl stofkap om stof weg te houden. De Thorens TP-17 toonarm is voorgemonteerd en zorgvuldig afgesteld in de fabriek. Alle benodigde kabels worden meegeleverd en door deze aan te sluiten is de speler klaar om uw favoriete platen af te spelen. De TD 158 is verder voorzien van een Dual DN251S MM element en naald. Het enige wat u tot slot hoeft te doen is een versterker aan te sluiten op de Phono RCA uitgang.

1: Rega Planar 1
Met deze platenspeler van Rega komt de kwaliteit van uw vinyl platen optimaal tot zijn recht. De Planar 1 is ten opzichte van zijn voorgangers voorzien van een aantal nieuwe features. Zo is de Planar 1 onder andere voorzien van de gloednieuwe RB110 toonarm. De nieuwe Planar is een gebruiksvriendelijke platenspeler die met een aantal simpele handelingen klaar is voor gebruik. Een audiofiel karakter wordt in deze platenspeler gecombineerd met relatieve eenvoud. Wanneer u de P1 voor de eerste keer gebruikt zult u merken dat er niet vaak sprake zal zijn van storende vibraties. Omdat de platenspeler enkel bestaat uit een aandrijfriem, sub plateau en stofkap is de P1 dé platenspeler van nu en de toekomst. Bovendien zorgt dit ervoor dat uw kostbare vinyl beter wordt beschermd. Het design van de Rega is daardoor simpel, zoals een platenspeler moet zijn zonder onnodige details. De gloednieuwe RB110 toonarm is door Rega ontworpen en op maat gemaakt. Dit nieuwe ergonomische design is opnieuw ontworpen voor een verbeterde gebruiksvriendelijkheid en uitstraling. De toonarm dient de naald zo aan te sturen dat er een nog zuiverder geluid uit de groeven van het vinyl tevoorschijn komt. Door het plug-and-play principe hoeft u de platenspeler niet meer handmatig af te stellen, wat de P 1 ook geschikt maakt voor de minder ervaren gebruiker. De 24 volt motor van de platenspeler is ook verbeterd en is daardoor stiller in gebruik. Resonanties worden bovendien ingeperkt door de messingen hoofdlager waardoor de muziekweergave helder overkomt. De nieuw ontworpen voeten verhogen de stabiliteit en vibratie-overdracht van de muziek. De P1 is verkrijgbaar in hoogglans zwart en wit.

Bonus: Rega Planar 3 Elys2
De nieuwe Rega Planar 3 is de herintroductie van de legendarische platenspeler waarmee Rega jaren geleden de sier maakte. De Planar 3 leunt op een rijke traditie en is een begrip onder liefhebbers van vinyl. De snaaraangedreven platenspeler komt met een stille 24V motor, die resonantie tot een minimum beperkt. Met een gewicht van 6 kilo ligt de Rega Planar 3 stabiel voor het verminderen van hinderlijke trillingen. Ook niet onbelangrijk is de nieuw ontworpen hoofdlager, die eveneens resonanties tot een minimum moet beperken. Een andere grote aanpassing is de toonarm. Hoewel de toonarm er zo op het eerste oog vertrouwd uitziet, heeft Rega toch één en ander verbeterd. De toonarm RB330 beschikt over een vernieuwd lagerhuis en een opnieuw ontworpen armbuis voor extra stijfheid, voor nog meer controle bij het aansturen van het element. De hoogglans afgewerkte planar 3 is verkrijgbaar in het wit en zwart.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie