Dolby Vision HDR: alles wat u moet weten

Dolby Vision is een variant op HDR (High Dynamic Range) en een formaat dat we steeds meer terug zullen zien in de loop van 2017. Dolby Vision maakt het mogelijk om de kijkervaring van consumenten te verbeteren. Fabrikant Dolby heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van HDR, zowel voor commerciële doeleinden als home theater toepassingen. Voor die laatste toepassing heeft het bedrijf een belangrijke rol gespeeld bij de introductie van de geavanceerde vorm van HDR, beter bekend als Dolby Vision. Maar wat is Dolby Vision precies, hoe werkt het en hoe kunt u gebruik maken van dit formaat?

Dolby Vision versus HDR10
Het belangrijkste voordeel ten opzichte van HDR10 is de toevoeging van dynamische metadata. Dit resulteert in een verbeterde helderheid, contrast en kleurweergave. Bij HDR10 content ontvangt een HDR tv alleen statische metadata; relatief eenvoudige informatie over de inhoud die wordt getoond. Bij HDR10 wordt de getoonde content niet continu beeldje voor beeldje geoptimaliseerd zoals bij Dolby Vision wel het geval is.

Dolby Vision is in principe hetzelfde gebouwd als HDR10. Daardoor is het relatief eenvoudig voor content fabrikanten om beide formaten tegelijk te produceren. Dit betekent dat een Dolby Vision Ultra HD Blu-ray ook in HDR10 afgespeeld kan worden op tv’s die alleen dit formaat ondersteunen.

Zal Dolby Vision zorgen voor betere beelden?
Gebaseerd op de ervaring die er nu is met het kijken naar een aantal Netflix en Amazon streams in Dolby Vision formaat, is de eerste indruk dat Dolby Vision inderdaad een beter beeld oplevert. Kleuren zijn natuurlijker en geavanceerder, het contrast is scherper en details zijn beter zichtbaar.

Hoe kunt u Dolby Vision bekijken?
LG is in veel van zijn 2016 LCD  en OLED tv’s voorzien van Dolby Vision ondersteuning. Dit zal ook het geval zijn voor de 2017 serie. LG lanceert daarnaast dit voorjaar een Dolby Vision Ultra HD Blu-ray speler. Ook Sony heeft aangekondigd dat Dolby Vision zal worden ondersteund op de 2017 high-end televisies. Samsung en Panasonic zijn de grootste hardware merken die dit formaat niet ondersteunen. Beide bedrijven hebben aangegeven te vertrouwen op het vermogen van hun eigen hardware. Hun argument is dat HDR10 beelden voldoende geoptimaliseerd worden zonder Dolby Vision.

Welke Dolby Vision content is er al beschikbaar?
Er zijn momenteel nog geen Dolby Vision Ultra HD Blu-ray discs op de markt. Echter, Lionsgate, Sony, Universal en Warner hebben allemaal beloofd dit type content te releasen in 2017. Er zijn vooralsnog geen specifieke titels bekend zijn gemaakt. Op het gebied van streaming is er al wel meer mogelijk. Zowel Netflix als Amazon ondersteunen bijvoorbeeld al Dolby Vision.

Wat belooft de toekomst voor Dolby Vision?
Dolby heeft het Dolby Vision formaat gepresenteerd als een toegevoegde waarde met betrekking tot HDR10 en dus niet als een directe concurrent. Het is in feite aanvullende informatie op het HDR10 formaat. Daarom zou het eenvoudig zijn om alle Dolby Vision content compatibel te maken met apparaten die alleen HDR10 ondersteunen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie