Samsung laat publiek eerste blik werpen op de nieuwe QLED TVs

0
1245
Samsung Electronics heeft haar eigen kick-off gegeven van de CES 2017 door de aankondiging van drie nieuwe QLED tv’s: de Q7, de gebogen Q8 en Q9 tv. De Q7 biedt de keuze tussen een plat en gebogen scherm en de Q8-reeks bestaat uit gebogen modellen in 55-, 65- en 75-inch formaten. De Q9-reeks bestaat tot slot uit platte modellen in 65- en 88-inch. QLED staat voor de nieuwste beeldschermtechnologie die bij tv’s gebruikt kan worden. Deze techniek zorgt ervoor dat er meer contrast en helderheid te zien is en dat de kleurweergave wordt verbeterd. De tv’s werden onthuld op een eerder evenement, vlak voor de CES beurs. Tegelijk met de presentatie van verbeteringen in beeldkwaliteit en kleurweergave, gebruikt Samsung het evenement ook om de nieuwe design features en diensten op maat te onthullen, waardoor de tv beter zal passen in de levensstijl van de consument. 

Echter, belangrijk om te vermelden is dat ondanks dat Samsung deze nieuwe serie ‘QLED’ noemt, de modellen geen gebruiken maken van de QLED technologie. In werkelijkheid betreft het een LCD scherm met een verbeterde Quantum Dot backlight techniek.

Vervolg op Quantum Dot
Op CES 2016 presenteerde Samsung nog de Quantum Dot-technologie voor een betere beeldkwaliteit. De QLED techniek is daar de opvolger van. Met deze stap zegt Samsung te willen concurreren met de OLED-schermen van LG. Volgens Samsung heeft het bedrijf met QLED een alternatief in handen dat een beter beeld zal opleveren.

Verschil QLED en OLED
In het geval van OLED schermen verlichten de pixels zichzelf waardoor er geen backlight nodig is. Een OLED scherm is daarnaast dunner waardoor de tv energiezuiniger is én waardoor pixels kunnen worden uitgeschakeld. Daardoor is zwart diep zwart en het contrast hoger. Dit contrast zorgt weer voor de beste beeldkwaliteit. Bij QLED kunnen er vooralsnog geen individuele pixels worden uitgeschakeld. Daardoor zal het contrast minder zijn dan bij een OLED scherm. Samsung heeft aangegeven dat de QLED tv’s voorzien zijn van een betere kleurreproductie en helderheid. Daarnaast reflecteren de schermen minder en blijven kleuren hetzelfde vanuit verschillende kijkhoeken.  

De gebogen en rechte varianten van de Q7, Q8 en Q9 lijn zullen in maart of april voor het eerst in Nederland te koop zijn.