LG OLED versus Samsung QLED: de verschillen

0
21898
Zowel de OLED-technologie van LG’s 4K tv als de nieuwe QLED televisies van Samsung werden tijdens CES 2017 veelvuldig aangeprezen. Waar de term OLED sinds 2014 in 4K tv’s is geïntegreerd en dus wel vaak gehoord is, is QLED een nieuwe term die tot voor kort nog niet bekend was.

Hoewel het misschien niet helemaal toeval is dat Samsung zijn nieuwe 4K HDR vlaggenschip tv een naam heeft gegeven die erg lijkt op OLED, verwijst QLED naar een geheel andere technologie. QLED is Samsung’s eigen benaming voor een verbeterde versie van hun huidige LED/LCD tv-schermen. QLED heeft dus niets te maken met de OLED-technologie.

LG OLED
OLED verwijst naar de Organic Light Emitting Diode display technologie. Dit is een technologie waarbij kleine diodes (lampjes) in elke afzonderlijke pixel zijn geplaatst. Zodra het beeld van stroom wordt voorzien kan elke pixel onafhankelijk van elkaar worden verlicht. De pixels eromheen blijven volledig donker. Bij de OLED techniek wordt er geen gebruik gemaakt van achtergrondverlichting omdat de beeldpunten zelf licht geven. Zo ontstaat er een hoog contrast. LCD en LED tv’s maken wel gebruik van achtergrondverlichting waardoor ze ook minder dun geproduceerd kunnen worden. Daarnaast is de weergave van de kleuren en responstijd stukken geavanceerder bij een OLED scherm. Hierdoor reageert een OLED televisie sneller op veranderingen in kleur en verlichting dan een LED/LCD tv.

Samsung QLED
In plaats van de OLED technologie maken QLED tv’s gebruik van een Liquid Crystal Display (LCD) paneel. In dit paneel bevinden zich pixels met daarachter LED achtergrondverlichting. Voor de schermdelen die gedimd moeten blijven blokkeert het LCD-paneel het licht. In sommige LCD tv’s wordt er gebruikgemaakt van local dimming, waardoor een deel van de LED’s zichzelf uitschakelen.

Bij de meeste van de Samsung QLED tv-modellen is er alleen sprake van LED achtergrondverlichting aan de randen. De topmodellen zullen naar verwachting van een volledige LED-achtergrondverlichting  voorzien zijn. In de basis zullen de QLED televisies echter van hetzelfde ontwerp gebruikmaken als bij hun LCD/LED tv’s.

Wat de Samsung QLED modellen wel bieden om voorgaande LCD/LED tv’s te overtreffen, is de technologie waar QLED zijn naam aan te danken heeft. De Quantum Dot Light Emitting Diode is een techniek waarbij er kleine quantum dots tussen het lcd-display en de achtergrondverlichting geplaatst zijn. Dit levert een verbeterde kleurweergave en helderheid op. De meeste LCD/LED displays verliezen een deel van hun kleurverzadiging wanneer ze de zeer heldere delen weergeven. Met QLED verdwijnt dit probleem, wat resulteert in een beeld dat vanuit alle kijkhoeken overeenkomt met de realiteit. Op dat vlak kan Samsung mogelijk met OLED schermen gaan concurreren.