Uitgelicht: spraaksysteem Google Assistant

0
1242
Wellicht maakt u al gebruik van Google Assistant. Deze handige assistent is een persoonlijke Google die altijd klaarstaat om te helpen. Door vragen te stellen en opdrachten te geven kan het spraaksysteem vele handelingen uitvoeren. Voorlopig is Google Assistant exclusief beschikbaar voor Google’s nieuwe Pixel telefoons. In de toekomst zullen Android telefoons er ook gebruik van kunnen maken middels een app.

Wanneer u Google Assistent eens uit wilt proberen, kan dat bijvoorbeeld met de messenger-app Google Allo. Daarin is een preview-versie van de assistent te vinden. Verder is Google Assistant te vinden in Android 7.1 op de Google Pixel en in Google Home, de slimme luidspreker.

Van een smartphone naar een smart home, de Assistant kan dus via meerdere kanalen worden gebruikt: het werkt met de favoriete diensten van de gebruiker maar ook met diverse huishoudelijke apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de muziekafspeellijst op uw telefoon. Of stream video’s op de tv, dim de lichten of regel de verwarming met behulp van de Assistant via Google Home.

Google Assistant is in principe de volgende generatie Google Now en voert alle taken hetzelfde uit als Google Now: het zoeken op het web, het plannen van evenementen, het aanpassen van de hardware instellingen op uw toestel en informatie opvragen van uw Google accounts. De meeste functies zijn dus hetzelfde maar er zijn ook een aantal extra functies beschikbaar. Het heeft daarnaast een gebruiksvriendelijker interface.

Waar Google Now in een aantal opzichten een stem geactiveerde Google Search is, biedt Google Assistant informatie op een meer toegankelijke wijze. Google Assistant verandert zoekresultaten in antwoorden die bestaan uit een enkele zin. Wanneer u bijvoorbeeld vraagt welke restaurants er in de omgeving te vinden zijn, dan wordt het antwoord in een kaartformaat getoond in plaats van een lineaire zoekpagina van Google.

Google Assistant beschikt over meer kunstmatige intelligentie dan Google Now. Google Assistant kan een ‘gesprek’ voeren, slaat persoonlijke gegevens op en kan informatie terughalen uit eerdere gesprekken. Eigenlijk is het zo dat hoe vaker Assistant gebruikt wordt, hoe slimmer het wordt.