Q-Acoustics imponeert met nieuwe Concept 500 luidspreker

0
1735

Afgelopen week is er al veel gezegd en geschreven over de High End beurs in München, waar zich tal van toonaangevende Hi-Fi merken uit ons assortiment verzamelden. De reporters van Hificorner.nl hebben twee dagen lang de tijd genomen om het brede aanbod van nieuwe, innovatieve Hi-Fi producten te bekijken én te beluisteren. We spraken met specialisten van merken als KEF, Focal, Pro-Ject en Q-Acoustics. Zoals veel merken trok ook het laatstgenoemde Q-Acoustics weer veel bekijks op de beurs met de nieuwe high-end Concept 500 vloerstaande luidspreker. In een interview spraken we met Alex Monroe, Brand Director van Q-Acoustics over de nieuwe luidspreker.

Eyecatcher van 2017
De Concept 500 is een drieweg vloerstaande luidspreker en vormt dit jaar het vlaggenschip van Q-Acoustics. De luidspreker staat symbool voor het streven van Q-Acoustics naar constante ontwikkeling, verfijning en sonische perfectie. Tijdens de vorige High End Society beurs in 2016 was er al een kleine preview te zien van de Concept 500, toen de luidspreker nog in ontwikkeling was. De vloerstaande luidspreker is ontworpen om aan de verwachtingen en wensen van veeleisende audiofielen te voldoen. Het stijlvolle design is een mix van kunst, techniek en wetenschap dat naast zijn esthetische waarde ook verfijnd en verbazingwekkend nauwkeurig klinkt.

Lust voor oog én oor
Het strakke ontwerp van de Concept 500 mag er absoluut zijn en dat geldt ook voor het geluid dat de luidspreker produceert. Over alles is zorgvuldig nagedacht. Zo heeft Q-Acoustics gekozen voor een cirkelvormige aluminium voet in plaats van een volledig plateau, met aan de onderzijde een aantal pinnen om trillingen op te vangen. Een slim ontwerp, gezien contact met het grondoppervlak kan zorgen voor verkleuring door resonanties via de vloer. Voor de afwerking van de luidspreker behuizing is gekozen voor Italiaans houtfineer en is er de keuze tussen witte en zwarte hoogglans lak.

De Concept 500 drieweg vloerstaande luidspreker heeft een afmeting van 400 x 1150 x 350 mm en een aanbevolen vermogen van 25W – 200W. Met zijn ongewoon grote mid / bass spreekspoeldiameter (35 mm in diameter) presteert de luidspreker ook goed in het laagbereik. De specialisten van Q-Acoustics hebben een geluid weten te creëren met een flinke stoot vermogen voor extra impact. De nominale impedantie bedraagt 6 Ohm en de frequentierespons ligt tussen de 41 Hz – 30 kHz, met een cross-over respons van 2.5 kHz.

Signal to Noise Ratio
Een groot aandachtspunt tijdens de ontwikkeling van de Concept 500 luidsprekers is het reduceren van de Signal to Noise Ratio (SNR). Dit heeft alles te maken met het vermogen van het gewenste signaal in verhouding tot de sterkte van de aanwezige ruis. Q-Acoustics Brand Director Alex Monroe stelt in ons interview dat de SNR bij veel versterkers wél aan de eisen voldoet, maar dat het voor ontwikkelaars van luidsprekers een gevoelig onderwerp is waar weinig tot geen aandacht aan wordt besteed. Dit omdat de SNR bij luidsprekers vaak slecht is. Q-Acoustics ziet dus voldoende mogelijkheden om de geluidskwaliteit te verbeteren door de Signal to Noise Ratio te reduceren. Hiervoor heeft men eerder toegepaste technieken herzien en verbeterd.

Stevige behuizing met Gel Core
Een van de technieken die is herzien is die van Gel Core™, die al eerder werd toegepast in het ontwerp van de Concept 20 & Concept 40. In dit ontwerp is de behuizing van de luidspreker opgedeeld in twee verschillende lagen MDF, met daar tussenin een dunne plakkerige laag gel die niet vervormt, uitzet of uithardt. Om de SNR tot een minimum te beperken is er in het ontwerp van de Concept 500 behuizing een derde laag MDF met een tweede laag Gel Core™ toegevoegd. Door deze extra stevigheid en effectieve vermindering van vibraties klinken hoge tonen loepzuiver en gedetailleerd.

Solide constructie
Een andere techniek die Q-Acoustics heeft toegepast om de Signal to Noise Ratio in te perken is Point to Point Cabinet Bracing™. Hierbij zijn extra steunbalken in de constructie van de luidsprekerbehuizing geplaatst om lage frequentie trillingen op te vangen en zo efficiënt mogelijk terug te dringen. In combinatie met de lagen MDF en Gel Core™, hoge kwaliteit drive units en een goed ontworpen crossover komen de hoge,- midden,- en lage tonen tot het volste recht. Zo klinkt het nagenoeg alsof je op de voorste rij staan bij een live concert. Binnenin grotere luidsprekers als de Concept 500 ontstaan vaak trillingen door verschillen in het niveau van luchtdruk. De geïntegreerde Helmholtz Pressure Equalisers HPE™ heffen deze oneffenheden echter probleemloos op.

De Concept 500 vloerstaande drieweg luidspreker van Q-Acoustics is vanaf nu als pre-order te bestellen bij Hificorner.nl.