In mei bezochten we de High-End Society beurs in München en brachten een bezoek aan het Franse hi-fidelity merk Focal. Hier werden we verrast met een uitgebreide line-up van uiteenlopende hoofdtelefoons en luidsprekers; waaronder de Focal Aria, Chorus en Sopra series. Helaas was er nog geen nieuws over de Sib Evo home cinema luidsprekers. Twee maanden later kondigde Focal deze week een compleet nieuwe productlijn aan die geïnspireerd is op Focal’s Sib & Co 5.1 surround sound satellite speakers uit 2002. De Sib Evo lijn is niet alleen voorzien van een nieuw uiterlijk, maar biedt ook volledige ondersteuning aan de nieuwste geluidstechnologie: Dolby Atmos. Ondanks dat er een aanzienlijk aantal jaren tussen Focal’s Sib speakers zitten, zijn de luidsprekers goed te combineren en leveren ze over-all een kwalitatief hoogstaande surround sound.

Focal Sib Evo line-upfocal line up
De nieuwe productlijn bestaat uit twee verschillende sets luidsprekers waaronder de Sib Evo 5.1 bundel en Sib Evo Dolby Atmos bundel. Deze surround sound pakketten bestaan uit twee verschillende luidspreker modellen die per set verkrijgbaar zijn. Daarnaast bevatten beide bundels de Cub Evo subwoofer, die ook los verkrijgbaar is. Daarnaast heeft Focal een minimalistisch ogende staande luidspreker standaard ontworpen om de luidsprekers volledig in het interieur te integreren. Het tijdloze design zal niet gauw misstaan in uw leefruimte. De combinatie van organische vormen en matzwarte finish van de Sib Evo geven het object een futuristische look.

Focal Sib Evo 2.0 satellite speakers
De evolutie van de iconische Sib & Co luidsprekers begint met de compacte Sib Evo 2.0 satellite speakers met bass reflex. Ondanks het geringe formaat heeft deze set speakers een behoorlijke kracht en kwaliteit. De Sib Evo tweeweg luidsprekers leveren een significant akoestisch vermogen en beschikken over een 5-inch Polyflex midrange driver en een 1-inch silk dome tweeter. De frequentierespons ligt tussen de 70Hz – 25kH en het maximum vermogen is 200 Watt. Focal’s Sib Evo 2.0 satellite speaker geeft uw home cinema ervaring een volwaardige update. Beleef uw films alsof u temidden van alle actie staat en mis geen enkel woord van dialogen. De Sib Evo 2.0 is verkrijgbaar als set.

Dolby Atmos
Sinds de release van geluidstechnieken Dolby Atmos en DTS:X is de lat voor een kwalitatief goede surround sound een stuk hoger gelegd voor filmmakers, fabrikanten en ontwikkelaars van hoogwaardige audiocomponenten. Zo zien we steeds meer AV-receivers, OLED televisies, soundbars en home cinema speakersystemen die het revolutionaire Dolby Atmos ondersteunen. De vraag naar home cinema surround sound systemen blijft groot, waardoor het aantal producten met Dolby Atmos ondersteuning flink wordt uitgebreid door high-end merken als Focal.

De Dolby Atmos geluidstechniek is geïnspireerd op de atmosfeer van uw omgeving, waarbij het geluid niet alleen naar voren is gericht, maar ook omhoog. Het geluid is dus gericht op hoogte en weerkaatsing via het plafond de ruimte in. Hierdoor wordt er een overhead geluidseffect nagebootst, waardoor het lijkt alsof er objecten boven uw hoofd geluid produceren. Veel soundbars, 2.1 en 3.1 opstellingen beschikken alleen over front-firing luidsprekers en bieden een minder dynamisch geluid. De welbekende 5.1-surround sound systemen leveren wél een driedimensionale home cinema ervaring. Hier zien we vaak dat de luidsprekers zowel voor, naast als achter de kijker in de ruimte zijn gepositioneerd. Met de komst van Dolby Atmos is het mogelijk om uw home cinema opstelling uit te breiden naar een 5.1.2,- 7.1- of 9.1 opstelling.

Meer weten of Dolby Atmos? Kom gerust langs in onze winkels voor vrijblijvend advies van onze experts.

Focal Sib Evo 2.0 Dolby Atmos speakers
Speciaal gemaakt om de thuisbioscoop ervaring van filmliefhebbers te optimaliseren. De Sib Evo 2.0 Dolby Atmos luidsprekers van Focal geven films een derde dimensie en beschikken over dezelfde geluidstechnologie die in veel bioscopen wordt toegepast. De drieweg-luidsprekers beschikken over een 5-inch Polyflex woofer en een 1-inch silk dome tweeter. Ook hier ligt de frequentierespons tussen 70Hz – 25kHz. Het ultra realistische Atmos effect wordt gecreëerd door een derde 3-inch full-range speaker driver die aan de bovenkant van de speaker is geplaatst. Op deze manier richten de geluidsgolven zich drie kanten op en weerkaatsen via het plafond voor overhead geluidseffecten.

Het geluid van de Sib Evo Atmos speakers komt op verschillende posities tot zijn recht. Zo kan de set als een dubbele center speaker fungeren wanneer deze aan weerszijde van de televisie worden geplaatst. Daarnaast is er de mogelijkheid om de Atmos luidsprekers aan de wand te bevestigen en van hoek te veranderen. De Sib Evo 2.0 Dolby Atmos speakers hebben een speling van ongeveer vijf graden. Een 5.1.2 surround setup is de minimum opstelling waarin Dolby Atmos kan worden toegepast. Op deze manier kunnen de Sib & Co luidsprekers ook deel blijven uitmaken van de gewenste home cinema opstelling. Ook de Sib Evo 2.0 Dolby Atmos speakers zijn verkrijgbaar als set.

focal homecinema subwooferFocal Cub Evo subwoofer
Geen enkele home cinema surround sound installatie is compleet zonder subwoofer. Onder de matzwarte MDF-platen behuizing van de Focal Cub Evo gaat een 8-inch polyflex speaker driver schuil die beschikt over een 200 Watt Klasse-D versterker. Dit resulteert in een zeer krachtige, gecontroleerde bass met een frequentierespons die tot een diepte van 35 kHz reikt. De subwoofer heeft een aantal kenmerkende Focal features, waaronder de cross-over, LFE-input en aan/uit knop voor energiebesparing. Voor het creëren van een optimale home cinema ervaring mag de Focal Cub Evo zeker niet ontbreken. De subwoofer voorziet al uw muziek, films, series en games van een intens lekkere bass.