Ruim drie nieuwe stereo componenten in Rotel 15 Series

0
2165
rotel-amplifier-hifidelity-audio

Begin juli 2017 presenteerde het Japanse merk Rotel een aantal nieuwe modellen binnen de gewaardeerde Rotel 15 Series. Met ruim 55 jaar ervaring in het produceren van hoogwaardige audiocomponenten zet Rotel de traditie van de succesvolle Rotel 15 Series voort met de komst van drie high-end stereo componenten; de RA-1572 geïntegreerde versterker, RC-1572 voorversterker en RCD-1572 cd-speler. De formule van Rotel blijft ongewijzigd gezien men alleen nieuwe producten op de markt brengt als er innovatieve ontwikkelingen en verbeteringen zijn ten opzichte van eerdere stereo componenten. Alle drie nieuwe producten zijn kwalitatief hoogstaande componenten, die niet alleen scherp geprijsd zijn maar ook een zeer lange levensduur hebben.

Analoog uiterlijk met digitaal design
Het design van de drie stereo componenten is voorzien van een analoog uiterlijk, maar beschikt van binnen over moderne circuits en schakelingen. Zo biedt de achterliggende technologie van deze nieuwe componenten genoeg opties voor veeleisende liefhebbers van zowel digitaal als analoog. Dit komt niet geheel als een verrassing, want we zien en horen steeds meer audiofielen migreren van analoog naar digitaal vanwege de toenemende signaal,- en geluidskwaliteit. Overigens zijn de nieuwe stereo componenten uit de Rotel 15 Series beschikbaar in het zilver of zwart.

Rotel Balanced Design Concept
Rotel heeft grote naamsbekendheid geworven met hun eigen gefabriceerde audiocomponenten, waaronder ook de ringkerntransformator. Dit component is verwerkt in alle drie nieuwe Rotel 15 Series modellen. De transformator zorgt voor een zeer stabiele en precieze toevoer van stroom en spanning. Hierdoor worden eventuele storingen in audiosignalen van aangrenzende circuits tot een minimum beperkt en blijft de Signal to Noise Ratio (SNR) zeer laag.

Door dit knap staaltje vakmanschap van Rotel wordt de dynamiek van audio geoptimaliseerd en krijgt de muziek een zeer natuurlijk, indrukwekkend en groots geluid. Daarnaast biedt het Rotel’s Balanced Design Concept een verbeterde duurzaamheid en levensduur. Hiermee garandeert de Japanse fabrikant dat de nieuwe stereo componenten uit de Rotel 15 Series jarenlang meegaan en onderdeel zullen uitmaken van uw hi-fidelity stereo installatie.

RC-1572 voorversterker
Kenners weten dat het hart van een kwalitatief hoogstaand stereo systeem wordt gevormd door de voorversterker. Dit component zorgt ervoor dat alle signalen en geluidskwaliteit van de aangesloten componenten loepzuiver is en behouden blijft, omdat alle apparatuur afzonderlijk van elkaar wordt geoptimaliseerd. Het component heeft een afmeting van 431 x 99 x 338 mm. Zo vormt de Rotel RC-1572 de verbinding met andere prestatiegerichte stereo componenten en is complementair aan de RCD-1572 cd-speler, die voorzien is van de benodigde analoge en digitale inputs.

rotel-hificorner-voorversterkerD/A Conversie
De Rotel RC-1572 beschikt over een digitaal naar analoog omzetter (DAC) met 32-bit/768kHz AKM-chip, waarbij de twee coaxiale en twee optische inputs maximaal 24-bit/192kHz audio ondersteunen. Deze inputs zijn uitermate geschikt voor externe AV-apparatuur als set-top boxes, Smart TV of blu-ray speler. Een van de vele verbeteringen die de Japanse fabrikant heeft toegepast is een relais schakelaar voor analoge geluidsbronnen in plaats van een IC-schakelaar. Deze verandering zorgt ervoor dat de kwaliteit van het omgezette signaal voor RCA,- XLR,- en phono aansluitingen optimaal gehandhaafd blijft.

rotel-15-series-aansluitingFlexibiliteit in aansluitingsmogelijkheden
In het ontwerp streeft Rotel naar een kwalitatief hoogstaande signaalconversie, ongeacht of uw voorkeur uitgaat naar digitale en / of analoge bronnen. De ingebouwde magnetic moving (MM) phono stage maakt het aansluiten van platenspelers en beluisteren van vinyl mogelijk. Verder is de Rotel voorversterker uitgerust met bluetooth aptX voor wireless muziek streamen en is er de mogelijkheid om audio vanaf USB opslagapparaten af te spelen tot 32-bit/384kHz stereo PCM. Daarnaast kan de RC-1572 via PC-USB aansluiting als audio interface voor desktop of pc worden gebruikt en ondersteunt bovendien DSD signalen.

Rotel RA-1572 geïntegreerde versterker
Het tweede stereo component uit de nieuwe Rotel 15 Series line-up is de RA-1572 geïntegreerde versterker; opvolger van de zeer complete RA-1570 die ruim drie jaar geleden werd gepresenteerd. De behuizing heeft wederom een analoog uiterlijk met een afmeting van 431 x 144 x 358 mm. Zoals gezegd beschikt ook deze versterker over kern features als Rotel’s signature ringkerntransformator, DAC 32-bit/768 AKM-chip en bluetooth aptX voor digitale compatibiliteit. Daarnaast leveren T-Network condensatoren een exacte spannings,- en stroomvereisten om een stressvrije signaalweergave te garanderen en de Signal to Noise Ratio laag te houden.

rotel hifidelity audio amplifier ra-1572Net als de RC-1572 pre-amplifier heeft de RA-1572 geïntegreerde versterker voldoende aansluitingsmogelijkheden voor zowel digitale als analoge bronnen. Aan de voorzijde van het stereo component zit een USB-poort om muziek af te spelen vanaf geschikte audio opslagapparaten. Via bluetooth aptX kan de RA-1572 ook wireless muziek streamen en biedt de versterker ondersteuning aan DSD via PC-USB (32-bit/384kHz) aansluiting. Daarnaast zijn er twee coax (RCA) en twee optische (TOSlink) inputs voor het aansluiten van LPCM muziekbronnen of streaming apparaten die audio tot 24-bit/192kHz kwaliteit afspelen.

rotel integrated amplifier ra-1572De klasse AB output zorgt voor een precieze reproductie van digitale en analoge signalen bij vrijwel iedere luidspreker. Op component niveau levert de RA-1572 120 Watt per kanaal in 8 Ohm via een groter formaat ringkerntransformator. Dit is substantieel om beide kanalen tegelijk aan te drijven. Verder heeft de geïntegreerde versterker een mono subwoofer input.

Rotel RCD-1572 cd-speler
Sinds cd-spelers aan de wereld werden geïntroduceerd in 1982 werkt Rotel aan de verfijning van hun cd-technologie. Met ruim drie decennia aan ervaring in het ontwikkelen van cd-spelers presenteert het Japanse merk nu hun nieuwe vlaggenschip cd-speler: de Rotel RCD-1572. De achterliggende technologie concentreert zich op zorgvuldige verfijningen van de muziek en brengt zelfs de meest subtiele details naar voren. De cd-speler heeft een afmeting van 431 x 104 x 320 mm en biedt liefhebbers met een flinke collectie cd’s een compleet nieuwe muzikale beleving.

rotel-cd-speler-rcd1572Wolfson WM8740 DAC
In het ontwerp heeft Rotel een doelgericht cd-mechanisme ingebouwd. Een van de belangrijkste features is de Wolfson WM8740 digitale filter / stereo DAC. De Wolfson zet digitale signalen om naar analoog en is ontworpen voor bronnen met een hoge resolutie. Zo verwerkt de Wolfson WM8740 DAC digitale signalen tot 24-bits met sampling rates van 8 kHz tot 192 kHz en levert een hoogwaardige reproductie van uw muziek. Hoewel de ‘oudere’ cd’s uit de collectie van liefhebbers over een gemiddeld lagere data rate beschikken, draagt de hoge verwerkingssnelheid bij aan een optimale weergave van audio.

rotel-cd-speler-rcd-1572Vakmanschap
Het analoge schakelsysteem wat na de DAC volgt levert een zeer verfijnde signaal output via de DAC’s interne uitgang naar de RCA,- en XLR aansluitingen op het paneel aan de achterzijde. Deze aansluitingen dichten de kloof tussen de componenten en overbruggen de downstream. Alle circuit componenten, condensatoren en inductors zijn uitvoerig getest door uitgebreide luistersessies en geselecteerd op de positieve bijdrage aan de algehele geluidskwaliteit.

Conclusie
Zowel de RC-1572 geïntegreerde versterker als de RA-1572 voorversterker zijn complementair aan Rotel’s RCD-1572 cd-speler. Ook beschikken beide versterkers over IP control en RS-232 verbindingsstukken voor een optimale integratie in uw home cinema opstelling. Wanneer u naast cd’s en digitale bronnen ook veel vinyl in uw verzameling heeft, dan raden wij de RA-1572 voorversterker aan vanwege de ingebouwde Phono MM stage en compatibiliteit met platenspelers. De nieuwe modellen uit de Rotel 15 Series zijn hoogwaardige audiofiele stereo componenten met een scherpe prijs kwaliteitsverhouding. Alle drie componenten bieden ruim voldoende mogelijkheden op gebied van het afspelen van digitale en analoge muziekbronnen.

Wilt u meer informatie over ons Rotel assortiment? Kom gerust langs in een van onze winkels of bekijk ons aanbod via Hificorner.nl.