Vandaag, 1 september, begint weer het jaarlijkse, belangrijkste evenement voor consumentenelektronica in Europa. Tijdens deze IFA in Berlijn ( van 1 tot en met 6 september) zijn er ontelbaar veel bedrijven die naar Berlijn afreizen om hun nieuwste producten te tonen: van luidsprekers, telefoons tot witgoed. Hificorner.nl is de komende dagen aanwezig op de IFA en zal verslag uitbrengen van de nieuwste producten op het gebied van Hifi. Daarnaast hebben een aantal grote merken al een aantal nieuwe items uitgelicht. Hieronder volgt een overzicht dat we gedurende de IFA zullen aanvullen met interessante releases.

Sony – WI-100X en WF-1000X
Sony kan uiteraard niet ontbreken als één van de grote spelers in de consumentenelektronica wereld. Het bedrijf debuteert tijdens de IFA met drie nieuwe hoofdtelefoon modellen uit de 1000X-familie. Het gaat om de draadloze WF-100X, de WI-1000X en de WH-1000XM2 hoofdtelefoons. Al deze modellen beschikken over noise cancellation. De draadloze WF-100X valt het meeste op met draadloze oordopjes.

De Sony WF-100X heeft geen storende kabels, zit volgens de fabrikant prettig en stevig op de oren en sluit ongewenste ruis buiten. De kleine driver van 6 millimeter zit verstopt in de compacte hoofdtelefoon en levert een verfijnd geluid. Verder zorgt de slimme adaptieve geluidsregeling ervoor dat hij automatisch detecteert wat de luisteraar aan het doen is. Stel dat de gebruiker aan het wandelen is of aan het wachten, dan zouden de instellingen voor het omgevingsgeluid daarop aangepast moeten worden. Deze instellingen zijn aan te passen middels de Sony I Headphones Connect-app. Tot slot gaat de batterij tot wel negen uur mee, waardoor de luisteraar drie uur lang muziek kan afspelen met een afspeeltijd van negen uur met de oplaadcase. Alle drie de hoofdtelefoons zullen in september op de markt verschijnen.

Panasonic SC-GA10
Panasonic introduceert op de IFA een slimme speaker met Google Assistant, de SC-GA10. Het merk staat natuurlijk bekend om zijn lange traditie van geluid van een hoge kwaliteit, en dat zou met de Panasonic SC-GA10 niet anders moeten zijn. Volgens de fabrikant zou de geluidskwaliteit van de SC-GA10 ten opzichte van andere smart home speakers dan ook een stuk beter zijn. 

Met de SC-GA10 geniet de luisteraar van hoogwaardige audio en is het mogelijk om andere compatibele slimme apparaten te bedienen. De speaker werkt samen met Google Assistant op compatibele smart home-apparaten en is eenvoudig via spraakcommando´s te bedienen.

Verder biedt de speaker ondersteuning voor multiroom audio en kan er muziek worden beluisterd via verschillende streamingdiensten. Er zijn twee 20 millimeter tweeters en een 8 centimeter woofer aanwezig in de SC-GA10.

Een afstandsbediening is niet langer nodig want een smartphone kan worden gebruikt om Google Assistant te vragen om muziek af te spelen. De SC-GA10 is tot slot voorzien van een minimalistisch design en is overal in huis te plaatsen. Volgens de laatste berichten zal de Panasonic SC-GA10 in de winter op de markt verschijnen.

Sennheiser Momentum HD1 Free
Sennheiser kondigt op de IFA drie nieuwe hoofdtelefoons aan: twee nieuwe modellen met draadloze oordopjes en een vernieuwde versie van wat het bedrijf noemt ´het mooiste paar oordoppen op de markt´. Het gaat hier om de Momentum HD1 Free, een nieuw hoofdtelefoon in Sennheiser´s lijn van modieuze maar goed klinkende hoofdtelefoons. Het opvallende aan het ontwerp van de Momentum HD1 Free is het ontwerp met een koord tussen de oordopjes. Op de kleine plastic gedeelten aan weerszijden bevinden zich de playback knop en de microfoon. 

Er zijn twee andere leuke details toegevoegd aan de HD1 Free: de oordopjes zijn magnetisch en kunnen aan elkaar worden bevestigd, zodat ze niet ronddraaien wanneer ze niet worden gebruikt. Daarnaast heeft Sennheiser een kleine clip in de achterkant geplaatst zodat de lengte van het snoer kan worden aangepast. Dat zou moeten voorkomen dat de oordopjes erg ver naar beneden zullen hangen.

Het tweede paar draadloze oordopjes dat bekend is gemaakt, zijn de CX 7.00BT oordoppen. Ze zijn traditioneel ontworpen met een grote zwarte band die om de nek gewikkeld kan worden. De hoofdtelefoon heeft een batterijduur van 10 uur zal en kan volledig worden opgeladen in 1,5 uur. Hij ondersteunt alleen Bluetooth 4.1, maar beschikt ook over apt-X voor het streamen van muziek in een hoge kwaliteit. Zowel de CX 7.00BT als de Momentum HD1 Free zullen in oktober beschikbaar zijn. De laatste van de drie is de IE 80 S, de opvolger van de IE 80. Sennheisser heeft niet duidelijk gemaakt of er echte geluidsverbeteringen zijn toegepast.

Samsung Frame TV
Samsung kondigde zijn nieuwe design Frame TV nog maar minder dan een jaar geleden aan,  maar tijdens de IFA lanceerde het bedrijf al een nieuwer en kleiner model. De 43 inch versie zal aansluiten bij de 55 inch en 65 inch die al te koop zijn. 

De bestaande modellen van deze 4K HDR TV zijn voorzien van vier HDMI-poorten, drie USB-poorten en ondersteuning van alle standaard Samsung Smart TV functies. Wat de Frame TV uniek maakt is dat hij ook als een foto- of schilderij scherm kan dienen. Dit is in samenwerking  met partijen als  LUMAS, Saatchi Art, Sedition en de Prado. Eigenaren van de Samsung Frame TV kunnen extra kunst kopen via de Art Store of kiezen uit de collectie van Samsung. Het is ook mogelijk om eigen werk te tonen.

De grotere Frame-tv’s zijn in juni in gebruik genomen nadat ze tijdens CES werden geïntroduceerd. De 55-inch versie kost $ 1,999, terwijl het 65-inch model voor 2,799 dollar verkoopt. Klanten kunnen extra betalen om het kader aan te passen wat betreft kleur- en materiaalkeuze.

Onkyo Smart Speakers: P3 en G3
Verscheidene bedrijven hebben slimme speakers aangekondigd tijdens de IFA show, waarbij sommigen voorzien zijn van Google Assistant en sommigen van Amazon´s Alexa. Onkyo ging voor beide met het lanceren van twee nieuwe speakers. De Onkyo P3 is de Amazon Alexa smart speaker, terwijl de Onkyo G3 het Google Assistant alternatief is.

Onkyo P3
De P3 is een ovaalvormige speaker met een verfijnd design. Aan de bovenzijde bevinden zich verschillende bedieningsknoppen, zoals een afspeel-, pauze en volumeknop. De Onkyo 3 is de Amazon Alexa aangedreven speaker, wat betekent dat het vragen beantwoordt en informatie biedt volgens een gesproken opdracht, samen met zijn standaardfunctie van muziekweergave.

De Onkyo P3 beschikt over dubbele full-range drivers, dual passive bass radiators en DSP switching versterking. Er is verder een extra input aan boord voor een telefoon- en tablet verbinding, evenals een lijnuitgang voor het toevoegen van spraakbesturing aan een stereo-installatie.

Naast de ingebouwde Alexa, biedt de P3 smart speaker ook ondersteuning voor DTS Play-Fi technologie via de Onkyo Music Control companion app. De app is beschikbaar voor iOS en Android devices en de technologie stelt gebruikers in staat om muziek van aangesloten diensten te spelen, zoals TIDAL, Deezer en TuneIn. Gebruikers kunnen ook compatibele Play-Fi-producten samen in de app combineren, waardoor audio in meerdere ruimtes in huis tegelijkertijd kan worden afgespeeld.

Onkyo G3
De Onkyo G3 is een kubusvormig apparaat met een moderne uitstraling dan de P3 dankzij de kunstoffen, onbedekte afwerking. De voorkant van de G3 is voorzien van een grille. Deze Google Assistant luidspreker kan evenals de P3 veel dingen, zoals vragen beantwoorden, nieuws- en weerberichten tonen en natuurlijk ook muziek afspelen.

Het is ook mogelijk om muziek te streamen van diensten zoals Google Play Music en TuneIn naar Chromecast ingebouwde luidsprekers, AV-systemen en hi-fi componenten in een kamer voor voice- geactiveerde multi-room audio.

De G3 is ontworpen om high fidelity geluid te bieden. Dankzij de houten akoestische behuizing worden trillingen geëlimineerd, terwijl een aangepaste woofer op zijn plaats wordt gehouden door een metalen omhulsel. Daarnaast beschikt de G3 over DSP en de dynamische ruisonderdrukking DTS-technologie.

Wanneer beide speakers beschikbaar zullen zijn is nog niet bekend, maar zowel de Onkyo P3 als de G3 zullen tussen €220 en €250 gaan kosten.

Audio-Technica X5000
Ook Audio-Technica heeft tijdens de IFA een nieuwe release onthuld, namelijk de X5000 hoofdtelefoon. Deze lichte en compacte hoofdtelefoon beschikt over comfortabel aanvoelende oorkussens en hoofdband dankzij het zachte en ademende materiaal. Daarnaast bestaat de X5000 uit hoogwaardig kunststof en metaal.

Volgens Audio-Technica legt de hoofdtelefoon de kleinste details bloot en zijn overgangen in de muziek soepel, iets wat bij goedkopere en eenvoudigere hoofdtelefoons niet altijd het geval is. Het geluid is verder rijk en vol. De X5000 zal wereldwijd in november worden verkocht en zal rond de 2000 dollar gaan kosten.

Sony LF-S50G
Ook Sony blijft niet achter wat betreft slimme speakers. Het merk introduceert de LF-S50G met ingebouwde Google Assistant. Deze speaker is voorzien van een 360 graden luidsprekersysteem wat zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige geluidskwaliteit. Of de gebruiker nu muziek wil luisteren, antwoorden wil hebben op bepaalde vragen of andere smart apparaten wil bedienen, met Google Assistant is het allemaal mogelijk.

In elke hoek van de kamer klinkt een helder geluid en een rijke bas met de 360 graden speaker. Het is gemakkelijk om het geluid van de speaker te veranderen zonder hem aan te raken dankzij de touch-free bediening. Muziek luisteren in meerdere ruimtes behoort ook tot de mogelijkheden door meer speakers aan te sluiten. Gebruik hiervoor luidsprekers met ingebouwde Chromecast.

Dankzij de two-way facing luidspreker, tweetraps diffuser en bass reflex kanaal geniet de luisteraar volgens Sony altijd van hoogwaardig geluid. Zij zorgen namelijk voor een maximale geluids dekking, voor de verspreiding van het geluid in de kamer in alle richtingen en voor een krachtige bas.

De ingebouwde Bluetooth technologie zorgt ervoor dat er naar audio kan worden geluisterd vanaf verschillende apparaten. Voor een nog eenvoudigere connectie is one-touch NFC beschikbaar. Ook kan de LF-S50G een klein beetje water aan, dankzij het IPX3-gegoten spatbestendige design. Tot slot geeft het LED klokdisplay altijd de actuele tijd weer.

In november komt de speaker op de markt in Duitsland, Frankrijk en het VK voor 230 euro.

Philips PUS8602 series
Fabrikant Philips ontbreekt uiteraard ook niet op de IFA beurs. Zij kondigde twee nieuwe TV´s behorend tot de 8000-serie aan: de PUS8602-serie met een 55 inch en 65 inch model. Beide zijn de eerste Philips TV´s die voorzien zijn van de quantum dot-technologie en P5 Perfect Picture Processing Engine.  Verder is er driezijdig ambilight aanwezig en zijn de tv’s voorzien van een geïntegreerde soundbar.

Dankzij beide technologieën beschikken de nieuwe televisies zowel over een groter kleurbereik als over de mogelijkheid om videomateriaal met een lagere resolutie dan 4K om te zetten naar een hogere kwaliteit.

Het geluid van de Philips PUS8602 komt naar voren door de ´zwevende´, geïntegreerde soundbar met naar voren gerichte speakers. De lage tonen worden geleverd dankzij de naar achter gerichte ´double ring´ speaker welke voorzien is van een geïntegreerde baspoort. Een prijs en beschikbaarheid zijn nog niet bekendgemaakt.