lg oled tv line-up 2018
Vlak na de jaarwisseling komt de geruchtenmolen rondom ‘s werelds grootste elektronica ontwikkelaars op gang. Welk merk brengt dit jaar het meest innovatieve en baanbrekende product op de markt? Het is haast traditie te noemen dat merken als LG, Samsung, Panasonic en Sony tijdens de jaarlijkse editie van de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een sneak preview geven van hun overweldigende line-up aan nieuwe producten. Iets waar veel belangstellenden van  Hificorner.nl en BestHomeCinema.nl elk jaar halsreikend naar uitkijken. Helaas verschijnen veel van deze producten niet gelijk in het eerste jaar kwartaal. Hetzelfde geldt voor televisies en de bijbehorende informatie, waardoor het vaak bij speculeren over de geruchten blijft.

lg-oled-8series
Inmiddels hebben de vier bovengenoemde elektronica giganten meer informatie vrijgegeven over hun line-up voor 2018. Ook zien we de eerste TV’s op de markt verschijnen, waaronder die van LG. Het Zuid Koreaanse merk is de afgelopen jaren marktleider en hofleverancier in het produceren van OLED TV’s. Ook is men al enige tijd bezig met de ontwikkeling van volledig flexibele OLED schermen. Bovendien heeft LG patent op het fabriceren van OLED displays met witte diodes i.p.v. de veelvuldig toegepaste RGB diodes. Maar hoe groot is dit voordeel eigenlijk?

Alle OLED schermen een pot nat?
LG Display stelt dat schermen met witte OLED’s een langere levensduur en betere helderheid hebben. Dit omdat RGB-schermen in sommige gevallen na verloop van tijd een kleurverschuiving van helder wit naar groen vertoonden. De twee grootste voordelen van witte OLED’s is dat alle subpixels even snel slijten en dat de productie van deze schermen goedkoper is. Toch valt deze claim moeilijk te bewijzen. Feit is wel dat LG een uitstekende monopoliepositie heeft op het gebied van OLED-technologie. LG Display is namelijk wereldwijd hofleverancier van RGB OLED schermen. Ook voor Sony, Panasonic en Philips. Om de OLED TV’s van deze concurrerende merken met elkaar te vergelijken, dient u dus voorbij het scherm te kijken naar de achterliggende features en technologieën. 

signature-w8-oled
LG OLED line-up
Mocht u van plan zijn om in 2018 een OLED TV aan te schaffen dan is dit een uitstekend jaar. Met de komst van maar liefst vier nieuwe TV-modellen heeft u ruim voldoende keuze. Opvallend genoeg beschikken alle vier OLED televisies over exact dezelfde beeldkwaliteit. De verschillen zijn vooral terug te vinden in het design en schermformaat. Begin april start de verkoop van het C8 instapmodel, die de hoogst mogelijke beeldkwaliteit combineert met het degelijke Cinema Screen ontwerp. De LG C8 is beschikbaar in drie verschillende formaten: 55-inch, 65-inch en 77-inch. Naar verwachting verschijnen de W8, G8 en E8 modellen in het derde kwartaal van 2018.

De W8, G8, E8 en C8 zijn uitgerust met de Alpha 9 Intelligent Processor. Dit briljante brein beschikt over een enorm hoge beeld-verwerkingssnelheid en levert levensechte beelden met een verbluffend rijke kleurweergave. De intelligentie van de α9 processor zit verscholen in de vierstaps ruisonderdrukking. Dit in-house ontwikkelde algoritme zorgt voor een soepele en foutloze verwerking van ruis en oneffenheden uit de inkomende beeldsignalen. In combinatie met beeldoptimalisatie features als Ultra Luminance Pro, Billion Rich Color, True Color Accuracy Pro en Pixel Dimming bieden de nieuwe LG OLED televisies een hoogwaardige beeldweergave.

oled-televisie
High Frame Rate (HFR)
Ook beschikt de α9-processor over de toekomstbestendige High Frame Rate (HFR), waarmee beelden nog vloeiender en op hoge snelheid worden weergegeven. Dit geeft de bewegingen van films, games en tv-programma’s een flinke upgrade, waardoor de actie werkelijk van het scherm afspat. Dankzij de HFR-feature persen de nieuwe LG OLED’s er tot wel 100 frames per seconde uit. Helaas is er op dit moment nog te weinig HFR-content beschikbaar om volop te geniet van deze actie. Wordt vervolgd!

Verschil in design
Zoals eerder werd benoemd verschillen de vier LG OLED TV’s niet in beeldkwaliteit, maar juist in het design. Naast het relatief degelijke ontwerp van de C8 bestaat de line-up uit drie moderne en futuristische designs. Het W8 vlaggenschip is afgeleid van de W7V Wallpaper OLED TV uit 2017 en is voorzien van het baanbrekende Picture-on-Wall design. Er wordt geen standaard meegeleverd, wat betekent dat de W8 alleen aan de wand kan worden gehangen. Met een dikte van ongeveer 3 millimeter (!) is dit de dunste televisie op de markt. De Signature OLED W8 verschijnt in twee verschillende afmetingen op de markt: 55-inch of 65-inch.

oled-2018
LG Signature OLED W8
Het is moeilijk om niet onder de indruk te raken van de LG Signature OLED W8. Hij is slank, past naadloos op de muur en wordt standaard geleverd met een Dolby Atmos-soundbar. Net als bij het W7V model stijgen de up-firing speakers uit de soundbar wanneer u de televisie aan zet. Hoewel de futuristische soundbar geen volwaardig 5.1.2-geluid voortbrengt, weet het systeem dit geluid wel enorm goed na te bootsen. Gek genoeg vind ook de beeldverwerking plaats binnenin de soundbar. In het dunne OLED-display is gewoonweg geen ruimte voor de Alpha 9 Intelligent Processor. Het resultaat mag er in ieder geval zijn: een immersieve geluidsweergave die goed aansluit op de beeldkwaliteit.

Wat weten we over de G8?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Niet heel veel. Het gerucht gaat dan het G8-model alleen beschikbaar zal zijn in het Verenigd Koninkrijk. Wat we wel weten is dat de G8 OLED TV slechts in één formaat verkrijgbaar zal zijn: 65-inch. Ook dit model is uitgerust met een geïntegreerde soundbar. Hoewel de G8 tot nu toe schittert in afwezigheid, kijken we halsreikend uit naar het design. Zijn voorganger (de LG G7) zag er namelijk behoorlijk episch uit en leverde ook nog eens prima audio prestaties. Zoals eerder is benoemd beschikt de G8 OLED over dezelfde a9-processor en beeldkwaliteit als de andere modellen.

oled-2018
Potentiële Best-Seller
Wanneer we de verschillende ontwerpen naast elkaar zetten en met elkaar vergelijken, lijkt het erop dat de LG E8 het meest praktisch is. Het Picture-on-Glass design oogt modern en past goed thuis in elk interieur. Eigenlijk is dit ontwerp een iets dikkere versie van de W8 waarbij het dunne paneel op een transparante glasplaat is bevestigd. Bovendien beschikt deze uitvoering over een standaard waarmee de televisie op meerdere manieren in de ruimte kan worden gepositioneerd. Ook dit model is uitgerust met een flinke soundbar met een 4.2-kanaals configuratie en een totaal vermogen van 60 Watt.

WebOS 4.0
Zoals we gewend zijn van LG beschikken alle OLED en Super Ultra HD TV’s over de nieuwste versie van het webOS besturingssysteem. Hoewel de 4.0 versie veel weg heeft van webOS 3.5 zijn er ook een aantal nieuwe features aan toegevoegd. Bijvoorbeeld Google Assistant. Alle vier LG OLED TV’s kunnen bedient worden via spraakopdrachten, net als op de nieuwere Android telefoons en/of tablets. Het bedienen van tv-functies en navigeren naar de door u gewenste content ging nog nooit zo makkelijk.

oled-w8-signature
Vooruitblik
De meest opvallende verbetering is het gebruik van de Alpha 9-processor, die zorgt voor verbeterde contouren en een sterker contrast tussen heldere scènes en donkere tinten. Daarnaast merken we ook dat de processor voor meer vloeiende bewegingen zorgt. Bovendien maakt de Alpha 9 Intelligent Processor een enorme sprong in de look-up table mogelijk. De 3D Color Mapping van vorig jaar staat in schril contrast met de True Color Accuracy Pro feature. De weergave van kleuren worden nog nauwkeuriger gecorrigeerd en er zijn geen harde overgangen in kleuren zichtbaar.

Omdat alle vier OLED-modellen dezelfde beeldkwaliteit hebben, draait het dit jaar vooral om het design dat bij uw interieur, budget en stijl van TV kijken past. Indien u een LG OLED uit de 8-Series wil combineren met externe luidsprekers, adviseren wij om voor het C8 model te gaan. Mocht u een complete home theater ervaring in huis willen halen, dan bent u met de W8 en E8 in een aankoop klaar.