Yamaha RX-A3080 AVENTAGE surround receiver: super realistische surround sound voor jouw thuisbioscoop

0
1930
Op zoek naar grensverleggend geluid met meer spanning en sensatie dankzij een geavanceerde surround sound? Kies dan voor de Yamaha RX-A3080. Dit 9.2-kanaals AVENTAGE-model levert de nieuwste, meest geavanceerde Surround:AI-functies en de allerbeste DAC’s en XLR-aansluitingen. Dus u hoeft voortaan niet meer naar de bioscoop voor het beste geluid. De Al-technologie analyseert namelijk de content en optimaliseert vervolgens het surround effect in realtime tijdens het kijken. Maak van de Yamaha RX-A3080 het hart van uw smart home.

Voor een optimale klank analyseert de YPAO-R.S.C. (Reflected Sound Control) technologie de akoestiek van de ruimte met de meegeleverde YPAO-microfoon. Hierdoor wordt het systeem zo ingeregeld dat u het beste geluid krijgt in een bepaalde ruimte. Met behulp van R.S.C. worden vroege reflecties gecorrigeerd om surround sound van studiokwaliteit mogelijk te maken.Verder ondersteunt de RX-A3080 Dolby Atmos en DTS:X met Cinema DSP HD3. Het realistische bioscoopgeluid maakt het mogelijk dat je helemaal wordt meegesleept in je favoriete films.

Voor het design van de receiver is gekozen voor een robuust ontwerp met een aluminium frontpaneel en extra versteviging aan de binnenkant. De extra zware versterker met heatsinks dempt trillingen en verder is er gekozen voor een zware voeding, krachtige DSP´s en een Anti Resonantie technologie in de vorm van een vijfde voetje in het midden van het apparaat.

Voor de kenners onder ons, de RX-A3080 beschikt over een gebalanceerde XLR-audio-ingang. Dit type aansluiting heeft een uitstekende reputatie in de professionele audiowereld en is erg gevoelig voor ruis in de mix. In combinatie met een Blu-ray Disc-speler of cd-speler met een gebalanceerde uitgang, maakt dit een bijzonder hoogwaardige signaaltransmissie mogelijk waarbij storing van buitenaf geen kans krijgt.

Deze surround receiver is ook heel goed te combineren met de MusicCast 20 of MusicCast draadloze streaming speaker. Daardoor ervaar je meteen de voordelen van een thuisbioscoop met draadloze achterspeakers door je woonkamer om te toveren tot de ideale plek voor al je films en muziek. En wil je een keer andere muziek draaien dan wat je gewend bent, dan bieden de ingebouwde streamingdiensten een uitkomst. Hiermee ontdek je letterlijk een wereld van muziek. Het is een kwestie van de afspeellijsten en nummers van je smartphone of computer met de RX-A3080 te synchroniseren.

Of kies voor een van de vele radiostations.  Dankzij de DAB/DAB+-tuner heeft u de beschikking over vele radiostations welke gebruik maken van deze technologie en daardoor een hoge geluidskwaliteit bieden. Een ander voordeel is de automatische selectie van de beschikbare stations op basis van een praktisch informatie display. Hierop zijn zowel de zendernaam als het muziekgenre te zien.

Verder is de Yamaha RX-A3080 voorzien van drie door Yamaha zelf ontwikkelde, high performance DSP-devices. Deze devices beschikken  over extra veel capaciteit om het geluidssignaal razendsnel te kunnen verwerken. Dit geeft de mogelijkheid om een 11-kanaals geluid te reproduceren, zelfs op een 7-kanaals systeem.

Voor een nog beter geluid kun je ervoor kiezen om een externe (geïntegreerde) versterker op de Yamaha RX-A3080 aan te sluiten. Zo krijg je een nog beter geluid uit de luidsprekers. Gebruik bijvoorbeeld voor de frontspeakers een aparte versterker. Hierdoor heb je alle flexibiliteit om een thuisbioscoop te creëren met de beste geluidskwaliteit.

De Yamaha RX-A3080 is voorzien van drie HDMI-ingangen. Wel zo handig wanneer je de surround receiver wilt aansluiten op bijvoorbeeld de tv terwijl je ook een film start op een projector. Uiteraard ondersteunt de ingebouwde HDMI-functionaliteit de meest recente specificaties zoals HDR, 4K/60p-passthrough en 4K-upscaling. Een leuke extra is de phono-ingang waarop je een platenspeler kunt aansluiten voor je vinylcollectie.

De gebruiksvriendelijke app regelt een eenvoudige bediening. Zo kun je de AV-receiver in- en uitschakelen, het volume regelen, van ingang of DSP-modus veranderen en meer. Ook is het mogelijk om video of audio naar een andere tv in huis door te sturen. 

Tot slot nog wat handige wetenswaardigheden van de Yamaha RX-A3080. Deze AV-receiver is geschikt voor bi-amping: de hoge en lage tonen van de frontspeakers kunnen door aparte versterkers voor hun rekening worden genomen. Zo ontstaat er een nog beter geluid uit de front kanalen. Dat is weer een niet te onderschatten factor voor uw thuisbioscoop. Daarnaast zorgt de Compressed Music Enhancer van Yamaha ervoor dat audio via Bluetooth nu geoptimaliseerd is. De speciale AV Setup Guide-app legt exact uit hoe u alle kabels aansluit tussen de AV-receiver en bronapparaten en tot slot is het stroomverbruik een stuk lager met de ingeschakelde ecostand.

Deze reiver is verkrijgbaar in het zwart of in het titanium.